nieuws

Vetcontroles op internet

Friet

De resultaten van controles door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar cafetaria’s die zeggen verantwoord vet te gebruiken worden vanaf oktober gepubliceerd op internet.

Vetcontroles op internet

Nadat verleden jaar minister Veerman van landbouw de plannen bekend maakte, gaat de VWA nu daadwerkelijk aan de slag.
In juli en augustus neemt de VWA steekproefsgewijs vetmonsters bij 700 cafetaria’s. De gegevens van cafetaria’s die in hun zaak met stickers, posters of anderszins aangeven verantwoord te frituren worden op internet bekend gemaakt. ‘Daar komt te staan of ze al dan niet vloeibaar vet gebruiken’, vertelt sectormanager Albert Zuurveld van KHN.
Bedrijven die betrapt worden, en toch hard vet gebruiken, krijgen twee weken de tijd om te reageren. ‘Hun commentaar wordt dan in de publicatie opgenomen’, aldus Zuurveld.
Deze bedrijven krijgen vervolgens een hercontrole. ‘De uitslag daarvan komt er ook bij te staan.’

Namens KHN zegt Zuurveld met deze werkwijze te kunnen leven. ‘Het zijn op deze manier alleen cafetaria’s die de boel misleiden die aan de schandpaal worden genageld.’ Cafetaria’s die wel gehard vet gebruiken maar niet communiceren dat ze gezond vet gebruiken hebben voorlopig nog niets te duchten. Hun gegevens blijven anoniem.

Reageer op dit artikel