nieuws

Thuis frituren ongezonder dan gedacht

Friet

Thuis frituren is ongezonder dan werd gedacht. Thuisfriteuses verhitten de olie tot te hoge temperatuur en tijdens het frituren zakt de temperatuur te ver. ‘Slecht voor de gezondheid’, reageert het Voedingscentrum in een persbericht van consumentenwebsite BesteProduct.nl.

Thuis frituren ongezonder dan gedacht

Uit het onderzoek blijkt dat de olie in thuisfriteuses veel heter wordt dan de ingestelde temperatuur. Er was onder de onderzochte friteuses zelfs een exemplaar dat de olie tot 210 graden verhitte. Daardoor ontstaan mogelijk kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit de test van zeven friteuses die BesteProduct.nl liet uitvoeren door onderzoeksbureau SOHIT in Wageningen.

Bovendien blijken de friteuses de ingestelde temperatuur (175 graden) niet te halen tijdens het frituren. De temperatuur valt ver terug als de (bevroren) frites in het vet gaat. Bij het merendeel blijft de temperatuur zelfs minutenlang onder de 150 graden, terwijl de ingestelde temperatuur tussen de 175 en 190 graden ligt.

Ongezond

Beide uitkomsten zijn volgens het Voedingscentrum uitermate ongezond, meldt woordvoerder Patricia Schutte in een persbericht van het BesteProduct.nl. ‘Als het vet een te hoge temperatuur bereikt, ontstaan schadelijke, kankerverwekkende stoffen. Ook kan de snack verbranden. Bij het Voedingscentrum adviseren wij daarom niet heter dan 180°C te frituren. Als de thermostaat van een friteuse het vet toch veel warmer laat worden, is dat een slechte zaak.’ Bovendien, zo meldt het Voedingscentrum, nemen snacks en frites veel vet op als het frituurvet niet meer op temperatuur komt.

Onafhankelijk

Het onderzoek van de frituurpannen, met video van het onderzoek, is terug te vinden op de website van de onderzoekers. BesteProduct.nl zegt onafhankelijk onderzoek te doen ondanks dat de website afhankelijk is van adverteerders. Een redactiestatuut moet die onafhankelijkheid waarborgen. Omdat de site vanwege de afhankelijkheid van advertenties de schijn tegen heeft wordt dit uitdrukkelijk benadrukt.

Reageer op dit artikel