nieuws

Onnodig veel acrylamide in chips, koek en patat

Friet

Consumenten die regelmatig chips, koek en patat eten krijgen een onnodige hoeveelheid van het mogelijk kankerverwekkende acrylamide binnen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Onnodig veel acrylamide in chips, koek en patat

Acrylamide komt vrij bij het bakken van deegwaren en aardappelproducten. Vooral kinderen zouden gevaar lopen, zij eten immers geregeld chips, koek en frites.

Reden voor de VVD om kamervragen te stellen waarom fabrikanten er niet alles aan doen de vorming van acrylamide te verminderen. Het zou namelijk mogelijk zijn met een door chemieconcern DSM ontwikkeld enzym de hoeveelheid acrylamide met 80 procent terug te brengen. Nederlandse fabrikanten gebruiken dit enzym (nog) niet omdat er onduidelijkheid is over de regelgeving en veiligheid van het gebruik. In Amerika is de toepassing van het enzym al volledig goedgekeurd.

Het enzym is vooral toepasbaar in deegproducten zoals brood en, veel acrylamide bevattende, ontbijtkoek, meldde DSM bij de introductie in 2004. Het chemieconcern zei toen bezig te zijn met onderzoek of het ook in chips kon worden toegepast.

Naar de vorming van acrylamide in frites wordt ook veel onderzoek gedaan. Zo zou het blancheren, zoals fritesfabrikanten dat doen, de vorming van acrylamide flink verminderen. Ook is het zaak frites niet te heet af te bakken op maximaal 175 graden.

Acrylamide stond in 2002 volop in het nieuws nadat Zweedse onderzoekers de stof aantoonden in diverse gebakken producten. Met name in Duitsland leidde dat tot een boycot van onder meer frites.

Reageer op dit artikel