nieuws

Museum voor curryworst in Berlijn

Friet

Berlijn heeft een museum voor de curryworst gekregen. Het unieke museum in de geboortestad van de specialiteit is gevestigd in de buurt van de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie.

Museum voor curryworst in Berlijn

Tijdens de opening zaterdag demonstreerden vegetariërs voor het museum. De activisten in varkenskostuum deelden vleesloze curryworsten uit aan voorbijgangers, zo meldden Duitse media.

De Berlijnse Herta Heuwer bedacht de snack met pikante currysaus op 4 september 1949. Zij gebruikte ingrediënten die de geallieerde overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland populair hadden gemaakt: (Britse) worcestersaus en (Amerikaanse) tomatenketchup. De snackbar-exploitante vroeg zelfs patent aan op haar culinaire uitvinding.

Volgens voedingsdeskundigen is de curryworst te vet en zit er te veel zout en suiker in, maar veel Duitsers trekken zich daar niets van aan: in de Bondsrepubliek wordt de curryworst inmiddels 800 miljoen keer per jaar verorberd. In Duitse kantines is curryworst met frites het meest bestelde gerecht.

Tot de fans van de curryworst horen bekende Duitsers zoals ex-bondskanselier Gerhard Schröder. Politiecommissaris Horst Schimanski bestelde in de bekende krimiserie Tatort regelmatig een curryworst. Daarom verkopen veel Duitse snackbars een schotel van curryworst en patat met mayo als ‘Schimanski-Teller’.

Reageer op dit artikel