nieuws

Minder acrylamide in chips en koek, meer in frites

Friet

Chips en ontbijtkoek bevatten aanzienlijk minder acrylamide dan vier jaar gelden, blijkt uit onderzoek van de Voedsel en waren Autoriteit (VWA). Patat juist iets meer.

Minder acrylamide in chips en koek, meer in frites

Veel producenten van producten die acrylamide bevatten, hebben sinds de ontdekking hun bereidingsprocessen aangepast om de gehaltes aan acrylamide te verlagen. Vooral de gehaltes in producten die een hoge concentratie hadden zijn fors verlaagd. Ontbijtkoek van 1018 microgram per kilo naar 353 microgram, chips van 1249 naar 343.

Frites

Opvallend is dat de onderzoekers van de VWA juist in frites iets meer acrylamide aantroffen, 373 microgram tegen 307 in 2002. Immers na 2002 is een afbakadvies gegeven dat de vorming van acrylamide tegengaat.‘Het gehalte ligt nog altijd ruim beneden de grenswaarde die Duitsland hanteert’, reageert Hans Leerssen namens de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI), waar alle grote fritesfabrikanten bij zijn aangesloten.

Afbakadvies

Bovendien vindt Leerssen het onderzoek wat mager om representatief te zijn. ‘De VWA heeft slechts 12 monsters bij snackbars genomen, allemaal in de regio Eindhoven.’ Hij benadrukt dat cafetariahouders het afbakadvies van de fabrikanten moeten volgen. ‘Het vet niet heter dan 175 graden en de aangegeven baktijd.’

Na een eerder deze week verschenen artikel in het Algemeen Dagblad staat de mogelijk kankerverwekkende stof acrylamide weer volop in de belangstelling. Sinds 2002 is bekend dat deze stof voorkomt in zetmeelrijke etenswaren die bij hoge temperaturen worden bereid, zoals frites, chips en ontbijtkoek.

Zie ook:

Onnodig veel acrylamide in chips, koek en patat

Reageer op dit artikel