nieuws

Kartelvorming fritesfabrikanten onderzocht

Friet

Fritesfabrikanten maken geen prijsafspraken en vormen geen kartel. Dat is de conclusie die vicevoorzitter Hans Hus van de sector Fastservice trekt uit een onderzoek naar de prijsvorming van frites.

Kartelvorming fritesfabrikanten onderzocht

De prijsvorming van frites is onderzocht naar aanleiding van vragen van leden van de sector Fastservice van KHN. Die maakten zich zorgen over de totstandkoming van fritesprijzen en hadden het vermoeden dat fritesfabrikanten afspraken maakten.

‘Er is nu meer duidelijkheid over de prijsvorming van frites maar kartelvorming en prijsafspraken tussen fritesfabrikanten zijn niet aangetoond’, zei Hus afgelopen week op een bijeenkomst van Discussiegroep Zuid van de sector Fastservice.

Wel blijkt uit het onderzoek dat fritesfabrikanten een grote invloed hebben op de hoogte van fritesprijzen. Ook gebruiken de fabrikanten een mindere aardappeloogst direct om de prijzen te verhogen terwijl ze zelf afspraken over aardappelprijzen hebben met telers. Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral de telers weinig verdienen en dat daarin het gevaar schuilt dat ze overstappen op andere gewassen. Dan zouden aardappel- en fritesprijzen sterk kunnen gaan stijgen.

Het onderzoek naar de fritesprijzen doet denken aan het onderzoek dat KHN heeft gedaan naar bierprijzen. Daarbij denkt de brancheorganisatie wel een zaak te hebben tegen de bierbrouwers.

Reageer op dit artikel