nieuws

Gentse universiteit werkt aan gezondere friet

Friet

Onderzoekers van de universiteit in het Belgische Gent hebben technieken ontwikkeld om friet gezonder te maken. Het gaat om methodes om het gehalte kankerverwekkende acrylamide in de lekkernij te verminderen. De universiteit heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Gentse universiteit werkt aan gezondere friet

In 2002 werd aangetoond dat acrylamide voorkomt in diverse levensmiddelen, waaronder friet. De Gentse onderzoekers hebben manieren bedacht om de vorming van deze stof tijdens het frituren tegen te gaan. Zo blijkt het mogelijk aardappels die gevoelig zijn voor acrylamidevorming eruit te pikken voor ze het productieproces ingaan. Ook een voorbehandeling voor de aardappels worden gefrituurd, kan resultaten afwerpen.

Het onderzoeksresultaat wordt op 17 maart tijdens een symposium in Gent gepresenteerd.

Reageer op dit artikel