nieuws

Frituurvet naar Emile Ratelband

Friet

Emile Ratelband gaat oud frituurvet van particulieren inzamelen. De positiviteitsgoeroe stelt zijn snackbars beschikbaar om gebruikt frituurvet in te leveren.

Frituurvet naar Emile Ratelband

Ratelband reageert hiermee spontaan op de oproep van Leefbaar Rotterdam-raadslid Hennie van Schaik om een landelijk netwerk van inleverpunten voor het frituurvet op te starten. Frituurvet kan worden omgezet in biodiesel.

Hij vindt echter niet dat de overheid daarvoor hoeft te zorgen. ‘Dit komt op de ondernemers aan’, aldus Ratelband, die al jaren snackbars uitbaat en zijn eerste ‘Haphoek’ decennia geleden begon in Arnhem.

Twee kilo vet

‘Bij iedere frietondernemer komt de vetophaaldienst minimaal één keer per week langs. Particulieren mogen bij mij hun olie langsbrengen. Iedereen die minimaal twee kilo vet inlevert, krijgt van mij een gratis zak friet met mayonaise voor de moeite, aldus de positiviteitsgoeroe.

Deze week begonnen de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM een landelijke campagne om te voorkomen dat mensen onder meer frituurvet door het riool spoelen. De kosten die verstoppingen met zich meebrengen, bedragen jaarlijks 50 miljoen euro.

Inleverpunten

Leefbaar-raadslid Van Schaik, eerder initiatiefnemer voor inleverpunten in Rotterdam, ijverde daarop opnieuw voor een landelijk netwerk. Daaraan zal het initiatief van Ratelband vooralsnog niet veel bijdragen. Zijn snackketen telt twee vestigingen.

Reageer op dit artikel