nieuws

Fritesprijs stijgt extreem

Friet

Cafetaria’s gaan komend jaar ongeveer 40 cent meer betalen per kilo frites. Een prijsverhoging van meer dan 60 procent. Oorzaak is de slechte aardappeloogst.

Fritesprijs stijgt extreem

Vers voorgebakken frites wordt ongeveer 4 euro duurder per doos van tien kilogram. Cafetaria’s betalen momenteel nog tussen de zes en zeven euro voor een doos. Die prijs gaat tussen de 10 en 11 euro worden, zegt directeur Henk Buysen van grossierscombinatie HFG.
Andrea Jonker, woordvoerder namens groothandel Deli Xl, bevestigt dat er een flinke prijsverhoging aankomt. ‘Die ligt inderdaad in die orde van grootte.’
Volgens Leon Boer, hoofd aardappelinkoop van Farm Frites zijn de sterk gestegen aardappelprijzen de oorzaak. ‘Die is nu al meer dan verdubbeld.’

Prijsverhoging
De prijsverhoging doorberekenen aan de consument of niet. Dat is het dilemma waar de cafetariabranche voor staat. Nu het net wat beter met de sector gaat zou een fors hogere prijs voor en portie frites roet in het eten kunnen gooien en de handrem op het omzetherstel kunnen zetten.

Volgens Buysen zullen cafetariahouders er niet aan ontkomen de prijs van een frietje te verhogen. ‘Ik zou alleen de gestegen kosten doorberekenen en een frietje zo’n 15 tot 20 cent duurder maken. Anders jaag je de gasten weg.’
Deli Xl gaat ondernemers helpen met de communicatie richting consument. ‘Cafetaria’s zullen de consument goed uit moeten leggen waarom de prijzen stijgen.’, aldus Jonker.

Reageer op dit artikel