nieuws

Frites kwartje per kilo duurder

Friet

Frites wordt fors duurder het komend jaar. De prijs die horecagrossiers aan de fabrikanten moeten betalen, stijgt met zeker 25 cent per kilo.

Frites kwartje per kilo duurder

Dat vertelde algemeen directeur Ton Christiaanse van Farm Frites vanochtend. Als grossiers dat doorberekenen betalen cafetariahouders minimaal 2,50 euro meer voor een doos vers voorgebakken frites van 10 kilo.

Christiaanse deed desgevraagd de uitspraak naar aanleiding van een alarmerend bericht van landbouworganisatie LTO. Die meldde dat een misoogst dreigt en dat er zeker 25 procent minder fritesaardappelen worden geoogst.
Christiaanse deelt die zorg. ‘We zullen aardappels moeten bijkopen op de vrije markt, die zijn duurder. Bovendien is de kwaliteit slecht dus de verwerkingskosten en het productieverlies worden groter. We ontkomen er niet aan deze kosten door te berekenen.’

Of cafetariahouders meer gaan betalen ligt aan de groothandels. ‘Die zullen dit toch ook wel gaan doorberekenen’, denkt Christiaanse.
Eerder deze maand zei McCain al dat de prijzen van frites in het winkelkanaal met 25 procent zouden stijgen.

Reageer op dit artikel