nieuws

Frietjes in New York met uitsterven bedreigd

Friet

Patat lijkt zijn langste tijd in de Amerikaanse metropool New York te hebben gehad. De gezondheidsraad van de miljoenenstad wil dwingende maatregelen opleggen aan alle horecagelegenheden tegen het gebruik van zogenoemde transvetten, die een grote bedreiging voor de gezondheid zouden vormen, meldde The New York Times woensdag.

Frietjes in New York met uitsterven bedreigd

Restaurants, snackbars en andere etablissementen zouden door de nieuwe regels strikt worden onderworpen aan een regime van minimaal gebruik van de industrieel gemodificieerde vetten. Een portie patat mag als de gezondheidsraad uiteindelijk zijn zin krijgt slechts nog een halve gram aan transvetten bevatten. Momenteel is dat nog gemiddeld acht gram per portie friet.

Ook andere voedingswaren verkeren in de gevarenzone. Donuts en tal van koekjes bevatten ook veel te veel transvetten om de stringente maatregel te kunnen overleven. De horeca in New York heeft verbolgen gereageerd op de plannen. Ze hebben tot december de tijd om voldoende weerstand te mobiliseren om de plannen weg te stemmen.

Reageer op dit artikel