nieuws

Fastfood in Noord-Amerika veel zouter dan hier

Friet

Fastfood in de Verenigde Staten en Canada bevat veel meer zout dan in andere landen. De hoeveelheid zout in kipnuggets van McDonald’s is in de VS bijvoorbeeld ruim twee en een half keer zo hoog als in Engeland, blijkt uit een studie.

Fastfood in Noord-Amerika veel zouter dan hier

De kipnuggets van McDonald’s in de VS bevatten 1,6 gram zout per 100 gram, in Engeland is dat 0,6 gram. Soortgelijke hogere zoutniveaus tref je ook aan bij voedingsmiddelen als ontbijtproducten, pizza en zelfs salades. Sommige salades bevatten, door de dressing, soms wel 7 gram zout, een van de geteste pizza’s zelfs 10 gram. Veel meer dan het in Nederland aanbevolen dagelijks maximum van 6 gram. In Amerika ligt het aanbevolen maximum met 5,75 gram zout zelfs iets lager.

Maar ook tussen de VS en Canada bestaan soms grote verschillen. De frites in Canada zijn bijvoorbeeld twee keer zo zout dan de ‘french fries’in de VS. Dat Europa het er wat beter vanaf brengt komt doordat er al langer, zij het versnipperd, werk wordt gemaakt van zoutreductie. Dat gebeurt in Nederland, dat niet in dit onderzoek is opgenomen, bijvoorbeeld met de Taskforce Zout waarin bijvoorbeeld ook snackfabrikanten in participeren.

Overigens vindt de Consumentenbond dat het met zoutreductie in Nederland niet hard genoeg gaat. ‘Het oprichten van een Taskforce alleen is niet genoeg’, laat de Sandra de Jong van de Consumentenbond weten. De Consumentenbond vindt dat er te weinig is gebeurd met de plannen van de Taskforce. ‘Dat blijkt uit onderzoek van NVWA. Daarom zijn wij in 2011 de campagne ‘Opzouten. stop smakeloos zoutgebruik.’ gestart en heeft minister Schippers nu gezegd dat er wettelijke beperkingen komen als er voor het eind van 2012 geen voortgang is geboekt’, aldus de Jong.

In totaal werden door de onderzoekers, onder aanvoering van Elizabeth Dunford, de ingrediëntendeclaraties van meer dan 2000 items bekeken. Dat gebeurde, in zes landen met de producten van Burger King, Domino’s Pizza, KFC, McDonald’s, Pizza Hut, en Subway . De resultaten zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Reageer op dit artikel