nieuws

‘Chips en friet maken high

Friet

Volgens studie van wetenschappers van de Universiteit van Irvine (Californië) maken vetten die in chips en friet zitten, die producten onweerstaanbaar. Dit omdat ze eenzelfde effect geven als de natuurlijke marihuana-achtige chemicaliën in ons lichaam, die endocannabinoïdes worden genoemd.

‘Chips en friet maken high

Dat schrijft Express.be op gezag van die Amerikaanse wetenschappers.

Ratten

De onderzoekers ondervonden dat als ratten iets vets proeven, cellen in hun darmen endocannabinoïdes begonnen aan te maken, terwijl suikers en proteïnen dat effect niet hadden.

Van tong naar darmen

Dit proces begint op de tong. Daar genereren, zo ontdekten de wetenschappers, de voedselvetten een signaal dat eerst naar het brein gaat en via een zenuwbundel (de tiende hersenzenuw) de darmen bereikt. Daar stimuleert het de aanmaak van de chemicaliën, die de hersencellen weer het commando geven je vol te vreten.

Obesitas, diabetes en kanker

Waarschijnlijk door het vrijgeven van spijsverterende chemicaliën die gelinkt zijn aan honger en verzadiging, worden mensen gedwongen meer te gaan eten. En dat leidt weer tot obesitas, diabetes en kanker, schrijft Express.be.

Sporten

Het proces kan omgekeerd worden, bijvoorbeeld door inname van medicijnen die de endocannabinoïde-receptoren verstoppen. ‘Zo’n medicijn vermijdt dat het brein zijn werk kan doen en zorgt ervoor dat gevoelens van angst en depressie niet de kop kunnen opsteken.’ Door 50 minuten te fietsen of lopen kunnen de endocannabinoïden ook gestimuleerd worden.

Reageer op dit artikel