nieuws

Cafetaria ‘te vers en te bio

Friet

Cafetaria’s moeten terug naar hun erfgoed, een lekker bal gehakt en een stevige friet. Er is teveel aandacht voor vers en bio. Dat is de conclusie van het tweede snackdebat tijdens de Horecava. Waarbij Cas Spijkers ook zijn verjaardagfeestje vierde.

Cafetaria ‘te vers en te bio

Roger Gielen, formulemanager van Snackpoint hield een warm pleidooi voor de eerlijke ouderwetse cafetariaproducten. Hij is van mening dat er te veel aandacht is voor vers en gezond. ‘Ik durf het aantal calorieën van een frietje met een snack rustig naast die van een broodje gezond te zetten. Eens kijken wat het meeste aanbrengt.’

Gielen pleit voor de herwaardering van de snackbar als erfgoed. ‘Bij friture Reitz in Maastricht staan ze in de rij voor een puntzak frites zelfs als het regent. En iedereen kent broodje Jan in Tilburg. Dat is de kracht van de bedrijven in deze sector.’

Gielen gaf tegenwicht aan Peter Vos die op de Horecava met zijn Eetpaleis ’t Vosje de prijs mocht ophalen van de meest duurzame cafetaria. Vos: ‘Ik doe het om me te onderscheiden van de concurrentie. Als de klant kiest in een dorp kiest hij voor een onderscheidende zaak.’

Die mening deelde Hans Boumans, de eigenaar van de nummer één cafetaria top 100. Hij zet echter wel kanttekeningen bij alle aandacht voor gezond en biologisch. ‘Als iedereen biologisch zou verkopen zou er te weinig aanbod zijn. Bovendien is een biologische aardappel niet per definitie gezonder dan een standaard aardappel. Er kunnen stoffen inzitten die zelfs ongezonder zijn.’

Tijdens het tweede snackdebat deed ook Cas Spijkers mee aan de discussie. Hij promootte zijn eigen rundvleeskroketten en bitterballen. Hij moest een pittige discussie voeren met Jacqueline Boumans, eigenaresse van het Smulhuis en echtgenote van Hans. ‘Onze producten zijn toch echt lekkerder.’ Spijkers liet het zich op zijn verjaardag met een glimlach welgevallen.

Reageer op dit artikel