nieuws

‘Acrylamide verhoogt toch kans op kanker

Friet

De acrylamide die ontstaat in gebakken frites verhoogt volgens de Universiteit van Maastricht (UvM) wel degelijk het risico op kanker. Eerder dit jaar sprak een onderzoek in Amerika dat tegen. Dat Amerikaanse onderzoek richtte zich op borstkanker, in Maastricht onderzocht men de relatie tussen acrylamide en baarmoeder- en eierstokkanker.

‘Acrylamide verhoogt toch kans op kanker

Het onderzoek in Maastricht vond plaats binnen de Nederlandse Cohortstudie (NLCS) naar voeding en kanker, die in 1986 door de UvM en TNO werd opgezet onder 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 70 jaar, waarvan ruim de helft vrouw.

Ophef

Bij het bakken, en daardoor bruinen, van zetmeelrijke producten als frites ontstaat acrylamide. Vijf jaar geleden veroorzaakt de ontdekking van deze stof veel ophef en hield, vanwege mogelijk kankerverwekkende eigenschappen, de cafetariabranche en fritesindustrie in haar greep.

Overigens is de vorming van acrylamide voor een deel te voorkomen. Frites dienen daarvoor niet te heet (ongeveer 170 graden) en niet te lang te worden gebakken.

Onderzoek

Onderzoek aan de Harvard universiteit eerder dit jaar toonde aan dat er geen relatie bestaat tussen acrylamide en borstkanker.

In het Maastrichtse onderzoek waren de vrouwen op grond van hun acrylamide-inname ingedeeld in 5 categorieën, waarbij elke categorie 20 procent van de vrouwen uit het onderzoek bevatte.

Vrouwen in de hoogste categorie van acrylamide-inname hadden een twee keer zo hoog risico op baarmoederkanker als vrouwen in de laagste categorie. Voor eierstokkanker was het risico ook verdubbeld in de groep met de hoogste inname.

Conclusies

Omdat dit eerste onderzoek is waarin een verband is gevonden tussen acrylamide in de voeding en kanker bij de mens, moeten deze resultaten door andere onderzoeken bevestigd worden voordat verdere conclusies getrokken kunnen worden, schrijft Elsevier Voedingsmiddelenindustrie op Evmi.nl.

Reageer op dit artikel