nieuws

Acrylamide in frites niet kankerverwekkend

Friet

De acrylamide die ontstaat bij het bruin bakken van frites veroorzaakt geen kanker. Dit blijkt uit onderzoek van Lorelei Mucci van de gerenommeerde Amerikaanse Harvard-universiteit.

Acrylamide in frites niet kankerverwekkend

Bij het bakken, en daardoor bruinen, van zetmeelrijke producten als frites en koekjes en dergelijke, ontstaat acrylamide. Vijf jaar geleden veroorzaakt de ontdekking van deze stof veel ophef en hield, vanwege mogelijk kankerverwekkende eigenschappen, de cafetariabranche en fritesindustrie in haar greep.

Ten onrechte blijkt nu. Onderzoek van Mucci onder 100.000 Amerikaanse vrouwen toont aan dat er geen enkel verband is tussen de mogelijk kankerverwekkende stof en het ontstaan van borstkanker. Eerder onderzoek in Zweden, ook van Mucci, toonde ook al geen verband aan tussen welke vorm van kanker dan ook en de inname van acrylamide.

Dat acrylamide bij muizen en ratten wel kanker veroorzaakt komt volgens Mucci waarschijnlijk door de enorm grote hoeveelheden die worden ingebracht. Die liggen honderdduizend tot een miljoen keer hoger dan dat mensen met hun eten binnen krijgen. ,,Wellicht dat kleinere hoeveelheden ook door het lichaam worden afgebroken’’, suggereert de onderzoekster.

Overigens is de vorming van acrylamide voor een deel te voorkomen. Frites dienen daarvoor niet te heet (ongeveer 170 graden) en niet te lang te worden gebakken.

Reageer op dit artikel