nieuws

Recordoogst aardappels verwacht

Friet

In de vijf belangrijkste Europese aardappellanden wordt een recordoogst verwacht. Dat blijkt uit oogstramingscijfers op Aardappelinfo.nl.

Recordoogst aardappels verwacht

Op basis van de huidige schattingen verwacht Aardappelinfo met 30,07 miljoen ton aardappelen in de vijf landen(EU-5) een ruim 8 procent hogere oogst dan afgelopen seizoen. Het vorige opbrengstrecord was van oogst 2004 met een opbrengst in de EU-5 van circa 29,89 miljoen ton. De cijfers worden ondersteund door de resultaten van proefrooiingen.

De optimistische oogstverwachting heeft flink invloed op de prijzen. Aardappelprijzen zijn in België bijvoorbeeld fors lager dan verleden jaar. Dat komt mede doordat de vroege aardappelen een hoog verwerkingsrendement hebben (weinig afval), daardoor hebben fritesfabrikanten minder aardappels nodig voor een kilo frites. Ook op de termijnmarkt zijn de prijzen flink gedaald. Werden eerder dit jaar bedragen boven de €20 voor de contracten betaald (100 kg fritesgeschikt, levering april 2012), die prijs ligt nu rond de €8 tot €9.

Reageer op dit artikel