nieuws

Fritesfabrikanten draaien op volle toeren

Friet

De aardappelverwerkende industrie werkt op volle toeren. In augustus is met 291.000 ton, 29 miljoen kilo meer aardappelen verwerkt dan de 262.000 ton augustus verleden jaar.

Fritesfabrikanten draaien op volle toeren

Dat de industrie, niet alleen in augustus maar ook nu, op volle toeren draait komt vooral door het mooie nazomerweer. De aardappeloogst verloopt daardoor vlekkeloos, meldt het Bureau Aardappel Informatie. De helft van de aardappels zou inmiddels gerooid zijn. Het droge en warme weer zorgt er ook voor dat de aardappels in zeer goede omstandigheden de schuren in gaan.

De tot dusverre goede oogst heeft ook invloed op de aardappeltermijnmarkt. Termijncontracten voor levering april 2012 noteren rond €6,70 per 100 kilogram. De hoogste notering eerder dit jaar was €20,90. De huidige dagprijs voor fritesgeschikte aardappels ligt rond de €4 tot €4,50, afhankelijk van het ras. Aardappelverwerkers profiteren van de lage prijs door nu op topcapaciteit te produceren en de magazijnen vol te leggen. De invloed op de fritesprijs zal ondanks de lage aardappelprijzen beperkt blijven, fabrikanten kopen immers een belangrijk deel op contract in bij de telers.

Reageer op dit artikel