nieuws

Fritesprijs gaat stijgen

Friet

De inkoopprijs van frites gaat naar verwachting stijgen. Cafetaria’s zullen er niet aan ontkomen hun gasten ook een hogere prijs in rekening te brengen, zegt sectorvoorzitter Jos van Alphen.

Fritesprijs gaat stijgen

De aardappeloogst wordt door de droge en warme zomer een stuk lager. Aardappelprijzen stijgen en Sales Director Manfred Melchers van LambWeston/Meier verwacht- ‘met een flinke slag om de arm’- dat daardoor de frites 5 tot 10 procent duurder wordt. McCain stelde deze week middels een brief haar afnemers op de hoogte dat per 16 augustus bepaalde aardappelproducten duurder worden.

Hele seizoen problematisch

Fritesfabrikanten hadden dit jaar al problemen met de vroege aardappels en maken zich zorgen. ,,Er is laat gepoot door de koude winter en vervolgens was het droog en warm’’, zegt Melchers. Het resultaat: lage opbrengsten en kleine aardappels.

Ook de hoofdoogst loopt achter, en heeft bovendien last van doorwas (vorming van extra kleine knollen, zie foto). Proefrooiingen van McCain laten een achterstand zien van 20-30 procent vergeleken met verleden jaar en 10-20 procent ten opzicht van het langjarig gemiddelde.

Hogere prijs doorberekenen

Sectorvoorzitter Fastservice van KHN Jos van Alphen houdt nog hoop dat het met de aardappeloogst mee zal vallen en extreme prijsstijgingen uitblijven. ,,Aardappelen komen pas medio september/oktober uit de grond dus er is nog genoeg ruimte om te groeien.’’ Als de inkoopprijzen stijgen zullen cafetariahouders die, ondanks de crisis, moeten doorberekenen. ,,Je moet je marge halen. Anders kun je straks je rekeningen niet betalen.’’

Reageer op dit artikel