nieuws

Consumentenbond wil verbod op vast vet

Friet

De Consumentenbond eist een wettelijk verbod op hard frituurvet in de gehele horeca. De bond zegt dat een verbod 220 doden per jaar scheelt. De Consumentenbod wil een proefproces starten tegen fabrikanten die frituurvet leveren met veel schadelijke transvetten.

Consumentenbond wil verbod op vast vet

De Gelderlander meldt dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) erkent dat frituren met vloeibaar frituurvet te langzaam oprukt in de cafetariabranche, maar ziet niets in een verbod. ‘Ondernemers moeten een vrije keuze hebben’, aldus woordvoerder Joris Prinsen van KHN. Een derde van de cafetaria’s zou nog frituren in hard vet.

Marcel van Beusekom van De Consumentenbond vindt dat de tijd van vriendelijk vragen aan de horeca om over te stappen op vloeibaar frituurvet, voorbij is. Van Beusekom zegt een brief naar de Tweede Kamer te sturen met het verzoek over te gaan tot een verbod op vast vet. Zo’n verbod is al van kracht in Denemarken.

220 slachtoffers

‘Vast vet is goedkoper, maar is slecht voor hart en bloedvaten. Het bevat schadelijk transvet en grote hoeveelheden ongezond verzadigd vet. Frituurvet met meer dan vijf procent transvet is volgens ons schadelijk voor de volksgezondheid en moet net als bijvoorbeeld asbest verboden worden’, aldus Van Beusekom in De Telegraaf.

De Consumentenbond stelt dat slechte snackbars jaarlijks 220 slachtoffers maken met hun slechte vet. De bond hield verder een klein onderzoek door 75 snackbars te bezoeker. Daarbij bleek in 52 gevallen dat er niet gebakken was in vloeibaar vet.

Boosdoener

Van Dijk Food Product, leverancier van Gouda’s Glorie, laat in De Telegraaf weten dat het bedrijf er veel aan doet om vloeibaar vet te promoten. Cyla Ladage van patatketen Bram Ladage uit Rotterdam stelt dat de fastfoodbranche niet de boosdoener is bij overgewicht. ‘De meeste ondernemers zijn heel bewust en heel goed bezig met gezond voedsel’, aldus Ladage in De Telegraaf.

Meer info over Verantwoord Frituren in speciale dossier

Reageer op dit artikel