nieuws

McCain maakt Britse friet ‘CO2-OK

Friet

De Britse afdeling van voedselproducent McCain gaat haar frietfabriek in Engeland zodanig aanpassen, dat de uitstoot van broeikasgassen zo veel mogelijk verminderd wordt.

McCain maakt Britse friet ‘CO2-OK

De fabriek in Whittlesey krijgt onder meer drie enorme windturbines van 80 meter hoog, de grootste op het vasteland van het Verenigd Koninkrijk, meldt de Engelse krant The Independent.

De turbines, vanaf november in werking, kunnen een groot deel van het jaar de volledige stroomvoorziening op zich nemen, waardoor de energierekening van de fabriek met 60 procent wordt teruggebracht.

Met een vermogen van 3 megawatt per turbine zijn het de meest krachtige in Engeland, zegt McCain directeur Bill Bartlett. ‘Stroom die wij niet gebruiken, verkopen we aan het landelijke net.’

Bio-brandstof

Ook wordt een eigen energiecentrale gebouwd, waar bio-brandstof wordt verbruikt, gewonnen uit afval van de voedselproductie. Vrijgekomen warmte zal weer worden gebruikt als verwarming voor het complex.

Om het aantal ‘voedselkilomters’ laag te houden, maakt de fabriek alleen gebruik van in Engeland geteelde aardappelen. ‘Ze komen zo dicht mogelijk bij de fabriek vandaan’, zegt Bartlett.

Daarnaast heeft McCain in Engeland een aantal dubbeldeks vrachtwagens in gebruik, waarmee het aantal kilometers dat op jaarbasis wordt gereden door het wagenpark met 20 procent wordt verminderd.

Reageer op dit artikel