blog

Arn Zuyderduin: Patat eet je met…

Friet 1663

Arn Zuyderduin: Patat eet je met…
Foto: Ralf Silvius

Het komt dagelijks voor: mensen bestellen ‘een patat met’, maar hebben geen idee wat die ‘met’ precies is. Als je dan vraagt wat ze verwachten, is het antwoord meestal: ‘Mayonaise of fritessaus.’ En wat is dan het verschil? In het beste geval weten ze dat mayonaise vetter is. Maar daar houdt het wel op.

In onze zaken vragen we wat mensen precies bedoelen met ‘met’. We bieden namelijk Vlaamse mayonaise en Hollandse fritessaus. Verder leggen we het verschil in bereidingswijze tussen de twee sauzen uit. Als ze alleen de ingrediënten horen, valt de keuze meestal op de eerlijkere mayonaise.

Zuur is hip

Ook geven we aan dat de Vlaamse mayonaise wat zuurder is. Vroeger spraken we over ‘frisser’. Maar tegenwoordig is ‘zuur’ hartstikke hip. Als de moderne consument dan ook hoort dat in fritessaus de gevreesde suikers zitten, is de keuze voor klassieke mayonaise snel gemaakt.

Arn Zuyderduin

Foto: Ralf Silvius

Vakmanschap tonen

Omdat we de vraag stellen, moeten wij als frituristen weten waar we het over hebben. Daarmee creëren we de kans om vakmanschap te tonen. ‘Je leert nog eens wat in de snackbar’, hoor je dan ook vaak. Daarmee ervaren mensen onze zaken als positief.

Betere marge

Ook voor de marge is het een interessante kans. Bereken een goede marge voor de prijsstelling van de duurdere mayonaise en ga daar met de prijs van de fritessaus net iets onder zitten. De marge op de goedkopere fritessaus zal nog beter worden.

Ambassadeur

Verder heb ik mezelf de geuzennaam ‘Mayonaise-ambassadeur’ toegeëigend, nadat ik enige jaren geleden in het smaakpanel voor het tv-programma Kassa zat. Want ik steek mijn persoonlijke voorkeur niet onder stoelen of banken. Als je het mij vraagt: patat eet je met… mayonaise.

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl


Reageer op dit artikel