blog

Blog: Weinig kleur bij het Voedingscentrum

Friet 564

De kookvideo’s van de Vlaamse sterrenchef Peter Goossens op YouTube zijn een genot om naar te kijken. Belgische klassiekers, bereid met mooie producten in een sfeervolle keuken. De liefde voor koken spat ervan af en het water loopt je in de mond. Ook het Voedingscentrum heeft een kookvideo gemaakt, die een ander gevoel oproept.

Blog: Weinig kleur bij het Voedingscentrum

Natuurlijk maakt het Voedingscentrum geen video’s op het niveau van de godfather van de Vlaamse gastronomie. En het Voedingscentrum maakt ze met een ander doel. Maar kennelijk is het nodig om al het genot van lekker eten teniet te doen uit naam van gezonde voeding.

Nieuwe campagne van het Voedingscentrum

De video in kwestie is onderdeel van de nieuwe campagne ‘Bak goed, bak goudgeel’ van het Voedingscentrum,  gericht op friet en gebakken aardappeltjes. Die mogen niet goudbruin worden, omdat er dan te veel acrylamide ontstaat. Of dit nu werkelijk is aangetoond, laat ik even links liggen. Ik vraag me af of het Voedingscentrum beseft dat het in de ogen van velen soms een beetje doorschiet.

10 vragen en antwoorden over acrylamide

10 vragen en antwoorden over acrylamide

Het filmpje in het kort: twee medewerksters van het Voedingscentrum leggen uit hoe je aardappelschijfjes moet bakken. In vloeibaar bak- en braadvet, op middelhoog vuur, en regelmatig omdraaien. Voorkom dat ze aanbranden of heel donkerbruin worden. Oké, niet wereldschokkend.

Weinig kleur

Maar kennelijk zit er weinig ruimte tussen heel donkerbruin en lichtgeel, want de schijfjes hebben weinig kleur als ze uit de pan komen. ‘Dat ziet er goed uit’, is de onbegrijpelijke conclusie, vlak voordat het treurige resultaat op een blauw bord wordt geschept. Zonder iets erbij, zonder zout. ‘Eet smakelijk’, zeggen ze beiden ter afsluiting.

Als dit daadwerkelijk de maximale ‘kleur’ is die frietjes en gebakken aardappeltjes voortaan mogen hebben, gaan we een bleke toekomst tegemoet.


Reageer op dit artikel