blog

Arn Zuyderduin: einde AD Friettest, wie springt er in het gat?

Friet 765

Zoals jullie allemaal hebben kunnen lezen, is de AD Friettest gestopt. Ik ben er blij mee. Naast dat er niet deugdelijk en wetenschappelijk werd getest door het AD, had de test een te grote impact.

Arn Zuyderduin: einde AD Friettest, wie springt er in het gat?
Foto: Ton Kastermans / Daniëlle van Coevorden

Voor de winnaars van de AD Friettest was dit geen probleem, ik mag erover meepraten. Voor de verliezers echter waren de testresultaten vaak een groot persoonlijk en economisch drama. Er ontstond de laatste jaren ook steeds meer gemor en commotie na het publiceren van weer een test, of het nu om haring, patat of oliebollen ging.

Maar er blijft ook een gat achter nu de AD Friettest is gestopt. Want we hadden één dag per jaar verhoogde aandacht voor onze frietjes en onze branche. Door de grote media-aandacht stond ons vak toch flink in de spotlights. Dat gaan we missen.

Leuke weken

Ook de gezonde wedstrijdspanning zal ik missen. Wanneer je hoopte dat je getest ging worden, waren het hele leuke weken. Daarvoor werden toch even de laatste puntjes op de i gezet. Ik weet dat er berichten door Nederland zijn gegaan via Whatsapp als: ‘Ze zijn onderweg, ze zitten nu in Zwolle!’ Die spanning vond ik leuk en de test heeft voor mij zeker een functie gehad.

Beste beentje van de branche

Ik heb het AD al eens de suggestie aan de hand gedaan om te komen met een lijst van de dertig beste frietzaken. Niet dat ik geloof dat er een echte objectieve en unanieme winnaar is te bepalen, maar op die manier kan de branche het beste beentje voorzetten. Dat kan ook met een boekje met ‘de vijftig leukste’. Natuurlijk ontstaat er dan ook weer gemekker. Je kunt zoiets niet voor iedereen goed doen.

Ik hoop dat er een groot medium is dat in dit gat springt. Want het gaat over ons volksvoedsel en een prachtig vak. Daar mag best positieve aandacht voor zijn.

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl

Reageer op dit artikel