blog

Blog: trots op Hollandse friet

Friet 527

Goed idee van het Nederlands Frituurcentrum om de titel Meesterfrituurder in het leven te roepen. Waarom niet?

Blog: trots op Hollandse friet

We hebben immers Meesterkoks en Meesterijsbereiders. Een selecte groep Meesterfrituurders zou een prima aanvulling zijn. En net als bij die andere Meestertitels is het verdomd lastig om als Meesterfrituurder gekroond te worden.

Van het papierwerk alleen al zou ik duizelig worden en van het theorie- en praktijkexamen (de Meesterproef) zou ik nachten wakker liggen. Ik vraag me dan ook af hoeveel frituurders kunnen voldoen aan de strenge eisen.

>>Lees ook>> Criteria voor titel Meesterfrituurder bekend

Over friet gesproken: laatst was ik bij Five Guys Burgers & Fries in Eindhoven. We hebben al een aantal keer geschreven over deze Amerikaanse burger joint, dus ik wilde het graag zelf ervaren. Wat me onder meer opviel, is dat veel frietjes niet knapperig waren. Dat kan komen doordat degene die die dag aan de frituur stond nog niet goed was ingewerkt. Maar mijn vrouw (die Amerikaans is) vertelde me later dat Amerikanen slappe friet lekker vinden. Voor hen is knapperigheid geen must. Ze gooien er het liefst een flinke lepel warme kaassaus overheen.

Friet om trots op de zijn

Nee, geef mij maar de knapperige, Hollandse friet. En dan hoeft de frietbakker niet eens een Meester te zijn. Zo kun je bij Eetwinkel Polly in Bemmel een paar heerlijke frietgerechten krijgen met
bijvoorbeeld hete kip als topping. Of neem een frietje met stoofvlees bij Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort, van onze columnist Arn Zuyderduin. Dat soort friet maakt mij trots als Nederlander. En zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen.

Uiteindelijk is dat natuurlijk het doel van de titel Meester­frituurder; trots zijn op de Nederlandse friet­cultuur en dit uitdragen. Niet iedereen wordt gekroond, maar veel frituristen verdienen absoluut lof en waardering.

friet

Reageer op dit artikel