blog

Blog: acrylamide en de gevolgen voor mijn friet

Friet 614

De nieuwe regels rondom acrylamide kunnen weleens gevolgen hebben voor mijn friet. De vorige keer had ik het op deze plek over mijn liefde voor knapperige friet. Eigenlijk vind ik die hele kleine, extra knapperige stukjes onderin het bakje of de zak het allerlekkerst. Maar die goddelijke stukjes zijn een punt van discussie geworden.

Blog: acrylamide en de gevolgen voor mijn friet

Als ik geen chef-redacteur van Snackkoerier was geweest en als consument door een cafetariahouder werd gewezen op acrylamide in friet, had ik waarschijnlijk gezegd: ‘Acrylawat?’ De ondernemer had me dan uitgelegd dat het een mogelijk kankerverwekkende stof is die ontstaat bij het frituren op een te hoge temperatuur of bij te lang frituren.

Friet mag dus niet te bruin worden. En die kleine stukjes die ik op zit te peuzelen, kunnen weleens een te hoog gehalte acrylamide bevatten. ‘Ik moet me aan de voorschriften houden’, zegt de beste man op verontschuldigende toon.

De vraag is wat er gebeurt als ik per se doorgebakken frietjes wil. Ik zal dan heus niet de enige zijn. Riskeer je als ondernemer dan een boete? Het is één van de vele vragen over de nieuwe regels die per 11 april zijn ingegaan.

>>Lees ook >> Nieuwe regels om acrylamide in onder meer friet te verlagen

Volgens KHN zal de NVWA niet beginnen met controles op acrylamide in friet en andere producten voordat er meer duidelijkheid is. Logisch. ProFri wijst de achterban op hun professionele taak in deze kwestie en werkt samen met de NVWA om ervoor te zorgen dat frituurders aan de norm voldoen. Verstandig.

Betutteling

De vakvereniging is ook bezorgd over de reactie van de consument op de nieuwe regels. Accepteren ze dat er aan ‘hun’ frietje wordt getornd of zien ze het als weer een voorbeeld van betutteling? Het zijn de cafetariahouders en -medewerkers die dat te horen krijgen. Zorg er dan ieder geval voor dat je als ondernemer op de hoogte bent en kennis van zaken hebt. En ik ga nog snel even een frietje halen met harde stukjes onderin, nu het nog mag.

Reageer op dit artikel