artikel

10 tips voor friet met toppings

Friet 1246

10 tips voor friet met toppings
Frietje Carpaccio van Cafetaria De Kafmolen in Schijndel. Foto: Studio38c

Friet met toppings is allang niet meer nieuw in de cafetariabranche en bijna iedereen is er wel mee bezig. Behoefte aan meer creativiteit en onderscheidend vermogen? Snackkoerier helpt je op weg met tien tips voor een maximaal rendement.

1. Bepaal jouw smaken

Hoe bepaal je de juiste smaken en varianten van jouw friet met toppings? Kijk naar je locatie en klantenkring: waar loopt die warm voor? Laat een groep gasten een topping eerst proeven. Zelf kun je een gerecht lekker vinden, maar misschien denken zij daar anders over.

Eetwinkel Polly in Bemmel doet op Facebook een oproep voor een ‘friettopping-testpanel’. De leden krijgen een vragenlijst en mogen meedenken over een naam voor de friet. Zó creëer je ambassadeurs.

Vraag ook formulehuizen, fabrikanten, leveranciers en medewerkers om met je mee te denken. Of check bij de lokale slager of groenteboer welke producten echte hardlopers zijn.

Kijk daarnaast welke ingrediënten je al veelvuldig gebruikt voor andere gerechten. Sommige ondernemers kiezen daarnaast bewust voor luxere ingrediënten, zoals vis of garnalen. Onder meer Eetwinkel ’t Hoekje in Ouddorp zet hierop in, omdat gasten volgens de ondernemer de lat steeds hoger leggen.

Er zijn ondernemers die het belangrijk vinden om verschillende smaken te verwerken; het is immers een soort complete maaltijd. Creëer daarbij een goede balans tussen onder meer zuur, pittig en zoet.

friet met topping

De friettopper met gamba’s van Eetwinkel ’t Hoekje in Ouddorp. Foto: Facebook / Eetwinkel ’t Hoekje

2. Bewaak je marge

Dat toppings steeds meer een vaste plek veroveren op de menukaart, komt ook omdat dit vaak mooie margemakers zijn. Goed calculeren is wel een aandachtspunt. De prijs waarvoor je een friet kunt wegzetten, hangt sterk af van het gebied waar je zit.

Leveranciers en fabrikanten kunnen adviseren welke producten in welke portionering je het beste kunt gebruiken om een optimale marge te halen. Laat bepaalde ingrediënten in meerdere toppings terugkomen. Denk sowieso na over een zo efficiënt mogelijke routing in je keuken: zorg dat de ingrediënten voor de toppings op een logische plek staan, zodat een topping snel en eenvoudig te bereiden is.

Tot slot kun je je marge vaak verbeteren door een eenvoudige aanpassing in de ingrediënten. Vervang de friet bijvoorbeeld eens door aardappelpartjes of door zoeteaardappelfriet. Dit geeft een heel andere uitstraling, waardoor een hogere prijs eenvoudiger te rechtvaardigen is. Datzelfde geldt wanneer je aan bijvoorbeeld stoofvlees een extra, vers ingrediënt toevoegt, zoals een bosuitje of verse kruiden.

Eetwinkel Polly frietje chimichurri

Frietje Chimichurri van Eetwinkel Polly. Foto: Studio38c

3. Zorg voor de juiste portie

Stem de portionering van de friet en de topping goed op elkaar af. Te weinig topping is niet wenselijk, maar te veel zeker ook niet. Overdrijf niet, anders gaat de topping overheersen en raakt de friet doordrenkt. Kortom: zorg dat je de waarde van je friet overeind houdt!

De precieze verhouding tussen friet en topping hangt volgens sommigen af van het soort topping. Snackpoint hanteert als vuistregel dat op een grote friet van circa 300 gram zo’n 250 gram topping mag komen.

4. Doe het samen

Betrek je medewerkers erbij. Niet alleen hebben zij wellicht goede ideeën voor verrassende en onderscheidende toppings, ook wordt
een topping dan meer ‘gedragen’. Medewerkers zullen deze hierdoor beter aanprijzen en sneller verkopen. In feite creëer je extra ambassadeurs. Nog een extra tip: maak mooie foto’s van je creatie; ook dit kan mensen overtuigen.

5. Koop gemak in

Sommige ondernemers kiezen ervoor om hun toppings volledig in eigen huis te maken. Je kunt ook gebruikmaken van halffabrikaten. Steeds meer ondernemers doen dat ook, zo signaleert Snackpoint. De formule is dan ook actief met halffabrikaten.

Snackpoint biedt ondernemers bijvoorbeeld voorgegaarde kipreepjes, waaraan ze zelf ingrediënten kunnen toevoegen om tot een volwaardige topping te komen. Snackpoint voorziet hen ook van recepten, ter inspiratie. Daarnaast biedt de formule een range aan kant-en-klare toppings, waaronder chili con carne, bolognese en kipragout.

6. Denk ook plantaardig

Ook op het gebied van friettopings is vegetarisch in opmars. Ondernemers voeren bijvoorbeeld al een frietje vegan kebab of een frietje falafel. Ook vegan wint terrein. Hier springt onder meer Frietboutique op in; zij hebben verschillende vegan mayonaises in het assortiment, zoals eentje op basis van avocado. Een groot voordeel is volgens de ondernemers, dat ze hiermee een doelgroep aanspreken die nog niet vaak naar de cafetaria komt.

7. Varieer

Zet drie of vier toppings standaard op de menukaart en één of twee variabel. Dit zorgt ervoor dat mensen terugkomen. Ook kun je hiermee inhaken op de actualiteit. Als Trump aangeeft Groenland te willen kopen, is het bijvoorbeeld mooi om daarop in te springen met een Frietje Groenland – friet met een topping met veel spek. Dat zorgt voor plezier in de zaak en mensen praten over je.

8. Denk lokaal

Koop de ingrediënten voor je topping bij de kaasboer in de straat of bij de slager op de hoek. Op deze manier creëer je een extra ambassadeur en een sterker verhaal. Of benader een restaurant in de buurt voor een samenwerking; door jouw friettopping ook bij hen op de kaart te zetten, genereer je extra afzet. Probeer, voor een extra lokale touch en meer onderscheidend vermogen, met je friettopping aan te haken bij lokale evenementen.

Frietje met topping Frietboutique

Frietboutique introduceerde vorig jaar een bijzonder special: frietjes die zijn ingelegd in Kesebeke-zuur, geserveerd met ossenworst, sambal-mosterd en ingelegde rode ui. Dit frietje werd ontwikkeld in samenwerking met chefs Andrès Delpeut en Pascal Duvivier van sterrenrestaurant Bridges.

9. Bak een krokanter frietje

Aangezien veel mensen waarschijnlijk bewust komen vanwege je friet, is het niet aan te raden om voor een frietje met topping te switchen naar een ander soort friet. Het advies is wel om in ieder geval verse friet extra krokant af te bakken, zodat de friet ‘een stevig jasje’ heeft waarop de topping kan liggen. Is de friet te slap, dan bestaat het gevaar dat het geheel inzakt.

10. Kruip in de huid van je gast

Proef je slechts een eetlepel topping of een saus, of probeer je een paar frietjes, dan geeft dat onvoldoende inzicht in de totaalbeleving van het gerecht. Ga er daarom goed voor zitten en eet het frietje helemaal op. Dan heb je snel in de gaten wat er beter kan. Zit er te veel of te weinig op de friet? Smaakt het op het laatst nog net zo goed als in het begin? Voldoet het bakje? Een eenvoudige, maar doeltreffende manier om de puntjes op de i te zetten.

Dit artikel kwam tot stand met input van Oliehoorn, Elite, Bieze Foodservice, Snackpoint, Freddy Fryday, Eetwinkel ’t Hoekje, Eetwinkel Polly en Frietboutique.


Reageer op dit artikel