artikel

Het frietje van: Stefan van Oss, Kwalitaria Uden-Zuid

Friet 788

Het frietje van: Stefan van Oss, Kwalitaria Uden-Zuid
Foto; Studio38C

Friet met toppings zijn hot en steeds meer ondernemers ontwikkelen hun eigen, unieke creaties. In Snackkoerier geven ze hun geheimen prijs. Stefan van Oss van Kwalitaria Uden-Zuid in Uden vertelt dit keer over zijn ‘Frietje Falafel’.

Steeds meer gasten raken uitgekeken op de standaard friet mayo, merkt Stefan van Oss. ‘Mensen zijn op zoek naar iets anders, iets luxers. Friettoppings springen in op die behoefte.’

Eigen friettoppings

Naast de Frietspecial die Kwalitaria ieder seizoen lanceert, ontwikkelde de ondernemer daarom ook enkele eigen friettoppings. ‘Ik had al een tijd een lijstje met ideeën liggen. Die heb ik onlangs geconcretiseerd. Sinds mei hebben we vier eigen specials op de kaart staan: Friet Beef Teriyaki, Friet Kip Truffel, Friet Pulled Pork en Friet Falafel. Ik vond het belangrijk om ook een vegetarische variant te hebben. Je merkt dat het aantal vegetariërs toeneemt, en dat steeds meer mensen bewust proberen om minder vlees te eten.’

Frietje Falafel Kwalitaria Uden-Zuid

Foto: Studio38C

Geïnspireerd door ander gerecht

Van Oss kwam op het idee voor het Frietje Falafel doordat hij in zijn andere zaak – de KomEet in Schijndel – al jarenlang een wrap met falafel en een falafelschotel serveert. ‘Met de ingrediënten die je daarvoor nodig hebt, kun je ook eenvoudig een friettopping in elkaar draaien. Zo gezegd, zo gedaan.’

Eenvoudige bereiding

De friettopping is volgens de ondernemer eenvoudig te maken. ‘Tegelijkertijd met het afbakken van de friet gaan de falafelballetjes de frituur in. Deze balletjes, gemaakt van kikkererwten, Spaanse bonen en diverse kruiden, koop ik kant-en-klaar in. De friet gaat in een vierkant ovenschaaltje, van circa 20 bij 20 centimeter. Daar overheen doen we de falafelballetjes; zeven per frietje. Hier bovenop komen wat rode uienringen en we maken het geheel af met een paar streepjes knoflooksaus. We serveren het frietje met verschillende soorten salade.’

Het Frietje Falafel kan binnen 4 minuten worden uitgeserveerd. ‘Het past dus prima binnen de reguliere ‘workflow’.’

Vegetarisch neemt toe

De verkoop varieert sterk, zegt van Oss. ‘De ene week verkoop ik er tien, de andere week niet meer dan één. Maar, zoals gezegd, neemt de groep vegetarische gasten toe; daarom mag een vegetarische topping niet ontbreken.’

Waar: Kwalitaria Uden-Zuid
Wie: eigenaar Stefan van Oss
Verkoopprijs: €7,95
Kostprijs: €1,75

Frietje Falafel Kwalitaria Uden-Zuid

Foto: Studio38C

 


Reageer op dit artikel