artikel

Het frietje van: Gerben Hensen, Frites Unique

Friet 1228

Het frietje van: Gerben Hensen, Frites Unique
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant Rotterdam / Frites Unique / Frietje Parmazaan

Speciale frietvarianten zijn hot en steeds meer ondernemers serveren verrassende en unieke creaties. In Snackkoerier geven ze hun geheimen prijs. Gerben Hensen van Frites Unique in Rotterdam vertelt dit keer over zijn frietjes met verse kruidenmelange.

Gerben Hensen wil zijn gasten iets ‘anders dan anders’ bieden. Daarom kent Frites Unique, dat medio april opende in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam, een uitgebreide menukaart met daarop diverse verrassende variaties met friet.

Kruidenmelanges

Zo worden vier verschillende kruidenmelanges voor over de friet geserveerd. ‘In de Verenigde Staten is friet met kruidenmelange heel normaal, maar in de Nederlandse cafetariabranche staat dit nog in de kinderschoenen’, vertelt Hensen.

Frites Unique friet

Friet met verse kruiden en Parmezaanse kaas. (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant

Drie jaar oude Parmigiano Reggiano

Dé hardloper is de verse Parmezaanse kaas. Hierbij wordt twee à drie jaar oude Parmigiano Reggiano over de friet geschaafd, met daaroverheen verse tuinkruiden. ‘We kiezen bewust voor deze echte Parmezaanse kaas, omdat hij vrij pittig van smaak is en een fruitig aroma heeft. Daarbij laat hij zich goed en fijn raspen. Dat is belangrijk, om ervoor te zorgen dat de kaas snel smelt en in de friet trekt. De hartige smaak van de friet combineert perfect met de frisse, licht pittige kaassmaak. Over de kaas gaan nog geroosterde pijnboompitten, Crazy Pea (cress, red.) en verse basilicum. De truffelsaus maakt het geheel af.’

Iets anders dan een topping

Gemiddeld verkoopt Hensen per dag zo’n twintig frietjes met verse Parmezaanse kaas. Ook de andere melanges – verse kruiden met knoflook, sweet paprika, en spicy kruiden – vallen in de smaak. ‘De melanges zijn perfect voor mensen die iets anders willen dan een gewoon frietje, maar friet met topping net iets te ver vinden gaan.’

De ondernemer geeft wel aan dat het maken van de melanges vrij bewerkelijk is. ‘Verse tuinkruiden kopen we in bij de groenteboer, en snijden we zelf. Daarnaast werken we met gedroogde kruiden. We maken de melanges iedere dag vers. Dat vergt wel tijd, maar is de moeite waard: de melanges hebben absoluut een toegevoegde waarde.’

Waar: Frites Unique Rotterdam
Wie: Eigenaar Gerben Hensen
Verkoopprijs: €4,25
Kostprijs: €0,95

Frites Unique friet

Gerben Hensen van Frites Unique in Rotterdam. (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant


Reageer op dit artikel