artikel

Engelsman haalt Hollandse friet naar Chester

Friet 1074

Engelsman haalt Hollandse friet naar Chester
Foto: Michelle Roberts

Brexit of geen Brexit, Andrew McKechnie gaat de Britten aan de Hollandse friet brengen. Op vakantie in Utrecht bestelde de Engelsman vier jaar geleden de ‘beste friet van de wereld’. De vertegenwoordiger voelde aan dat die thuis kans van slagen had. In februari opende hij z’n eerste ‘Dutch style’ Chip’d in Chester.

Andrew McKechnie (47) heeft iets met de Nederlandse frietcultuur. ‘Toen ik in mijn  studententijd in Amsterdam bij Febo een snack uit de muur trok, dacht ik al: wow! Da’s mooi. Da’s fun. Zou mooi zijn om naar Engeland te halen’, zegt de ondernemer. ‘Het is er nooit van gekomen. In plaats daarvan ben ik bij Coca-Cola aan de slag gegaan en ik weet inmiddels hoe succesvol te verkopen.’

Vier jaar geleden was McKechnie weer in Nederland en stapte bij Dapp Frietwinkel in Utrecht binnen. ‘Wat een geweldig concept. Een heel mooie rustieke uitstraling. En, ze hadden de beste friet van de wereld. Het was een hele ervaring. Weer had ik een Febo-moment: dat zou mooi zijn om naar Engeland te halen.’

Geholpen door een reorganisatie bij Coca-Cola besloot McKechnie drie jaar geleden de daad bij het woord te voegen. Anders had hij wellicht nog de wereld rondgereisd om het wereldmerk in frisdrank verder neer te zetten.

Foto: Michelle Roberts

Nederlands frietconcept

De Britse ondernemer heeft geprobeerd de Dapp Frietwinkel, die enkele vestigingen in Nederland heeft, te interesseren voor zijn plannen. Die had daar echter geen trek in. ‘Ik ben door Nederland gereisd om in frietzaken inspiratie op te doen. En in Engeland zocht ik naar vestigingspunten waar volgens mij het Nederlandse frietconcept zou kunnen aanslaan.’

McKechnie: ‘Weet je, de Britten hebben hun eigen frietcultuur, fish and chips, waarover azijn wordt gesprenkeld. En uiteraard moest ik op zoek naar de Hollandse producten. De aanschaf van een Hollandse bakwand was misschien nog het gemakkelijkste. Veel moeilijker was het de juiste aardappelen te vinden. De agria is in Engeland amper te vinden. In Cambridge heb ik een boer bereid gevonden die speciaal te kweken.’

In Northgate Street in Chester vond McKechnie afgelopen winter een leegstaand pandje dat volgens hem voldeed aan zijn vestigingseisen. Chester lijkt volgens hem immers veel op Utrecht: het is een studentenstad, met veel toerisme, waar ook hele families op afkomen.

‘Ons pand ligt binnen de middeleeuwse ommuring, aan de rand van de binnenstad. In de straat is het een komen en gaan van passanten van buiten naar binnen de stad, en andersom. In dit deel van Northgate Street liggen meerdere authentieke zaakjes en het heeft sfeervolle restaurants. Wij passen daarin.’

Publiciteit

De opening van Chip’d – wat zoveel betekent als ‘in stukken gesneden’ – werd op 9 februari verricht door het parlementslid voor Chester, Chris Matheson. ‘Die had het er graag voor over om me te helpen de frietzaak Nederlandse stijl op de kaart te zetten. Die publiciteit trok de aandacht van in en om Chester wonende Nederlanders. Die gaven me het gevoel dat ik goed bezig was. We hebben tenminste geen op- of aanmerkingen over de kwaliteit van de friet gehad. We hoorden steeds het woord ‘lekker’, wat een speciaal Nederlands woord schijnt te zijn.

De Nederlanders in Chester misten echter de kroketten, de frikandellen en de bami- en nasiballen. ‘Het is niet gemakkelijk om die hier te krijgen, want die kennen we in Engeland niet. Met de frikandellen is het inmiddels gelukt. En voor de kroketten hebben we alvast de bitterballen als vervanger.’

De friet is niet de goedkoopste

De friet bij Chip’d is niet de goedkoopste, zeker vergeleken met die in de traditionele fish-and-chipsbars in Chester. Een kleine portie Chip’d friet kost £3,80 (€4,45) en een grote £4,80 (€5,60). Een portie fish-and-chips met zout en azijn in de buurt kost al gauw £6 (€7). De saus naar keuze – er zijn veertien verschillende soorten, waarvan ketchup en knoflooksaus de hardlopers zijn – geeft Chip’d gratis weg. De patat wordt geserveerd in kartonnen frietzakjes met aparte sausvakjes. Wie de friet binnen wil opeten, kan plaatsnemen op een kruk achter in de zaak.

Het zijn echter niet de Nederlandse expats waarvoor McKechnie het ‘doet’. ‘Dat zijn uiteraard de inwoners van Chester, de studenten en toeristen die hier in groten getale voorbijkomen. We zijn dezelfde tijden open als de meeste winkels in het centrum. Na zes uur ’s avonds is het echter uitgestorven. Het heeft geen zin de zaak langer open te houden. In de zomer is het ’s avonds drukker. Misschien dat we het dan wel doen. Onze vergunning is tot tien uur ’s avonds.’

Rustiek karakter

De inrichting heeft McKechnie een bevriende interieurontwerper laten doen. ‘Ik wilde een rustiek karakter creëren, zowel vóór als ín de zaak. Het moderne interieur is eenvoudig gelaten, zónder overbodige poespas. Net als de Frietwinkel in Utrecht.’

In een poging zijn klant voller te maken en de gemiddelde besteding omhoog te krijgen, heeft de Engelse friet-ondernemer een Coca-Cola-koelmeubel laten plaatsen. ‘Kort lijntje, want ik ken de mensen daar nog. Ik ben er nog niet uit of ik voor een alcoholvergunning ga. Het frisdrankmeubel was wel nodig, want klanten willen graag iets drinken bij het eten.’

Foto: Michelle Roberts

Nog geen winst

De ondernemer denkt niet dat hij op een goudmijn zit. ‘Nog niet althans. Zou leuk zijn, maar voor mij is het een uitdaging om iets nieuws neer te zetten, daarvoor het nodige personeel te vinden, en vooral de klanten het gevoel te geven dat ze een ervaring ondergaan. De komende twee jaar reken ik niet op het maken van winst.’

‘Ik breng iets dat de mensen hier nog niet kennen. Er zijn er genoeg die hun hoofd nieuwsgierig naar binnen steken en vragen: ‘Wat is dit?’ Die mensen probeer ik te overtuigen door hen friet en saus te laten proeven. Tot nog toe zijn er maar een paar mensen weggelopen, omdat ze per se Engelse friet wilden. We maken er geen reclame voor, maar klanten die blijven doorhameren dat ze azijn op hun friet willen, krijgen dat. We hebben een flesje azijn onder de toonbank verstopt.’

Meer vestigingen

McKechnie’s frietzaak in Chester wordt gerund door studenten die wat willen bijverdienen. Elf staan er inmiddels op de loonlijst. Daarbij ook de studenten die in de Chip’d werken die 30 maart in Liverpool opende in de Dockside Dining Club. Dit is een foodcourt van onafhankelijke streetfoodondernemers aan de oever van de beroemde Mersey. ‘De volgende stap is een vestiging in het centrum van Liverpool. Het is de stad waar ik ben opgegroeid, en waar men openstaat voor andere vormen van eten. Ook in Manchester en Leeds ben ik aan het zoeken naar geschikte punten. Als me dat is gelukt, ga ik nadenken over het in franchise geven van de formule.’

Het is lunchtijd in Chester. De klantenstroom van Chip’d begint goed op gang te komen. Een klant die duidelijk uitstraalt dat zij de ‘Hollandse friet’ voor het eerst probeert, krijgt de vraag of zij een saus bij de friet wil. Zij gaat voor mayonaise. ‘Probeer eens de frietsaus. Echt Nederlands en veel lekkerder’, probeert McKechnie. De ogen van de klant glimmen als zij de friet met een dot frietsaus verorbert. Als zij ‘lekker’ kon zeggen, zou zij dat doen. Maar het is een beetje stijfjes: ‘Nice!’

Foto: Michelle Roberts


Reageer op dit artikel