artikel

Succes Friethuys dankzij verse friet van Engels ras

Friet 377

Succes Friethuys dankzij verse friet van Engels ras

Wiljan Zweers (38) van Friethuys Epe en Friethuys Nunspeet koos met volle overtuiging voor een concept met verse friet. ‘Je kunt je ermee onderscheiden en het is trendy. De smaak en het ambachtelijke karakter van de bereiding worden gewaardeerd. Maar belangrijker, de kwaliteit van de aardappel zelf is doorslaggevend voor succes.’

Zweers gebruikt voor zijn verse friet de Divaa, een Britse pieper. ‘In mijn ogen het beste ras om friet van te maken. Het is hier nog vrij onbekend. Ik heb van alles geprobeerd. Bintje, Agria, Première, Frieslander, maar de Divaa springt er echt bovenuit. De soort werd de afgelopen periode als test kleinschalig geteeld in de polder. Gezien de potentie verwacht ik een stijgende vraag. Dat blijkt ook wel want het teeltgebied is inmiddels uitgebreid naar 100 hectare.’

Friet van constante kwaliteit

De prima smaak natuurlijk het belangrijkste, zegt Zweers. ‘Je mag me gerust ervaringsdeskundige of fritoloog noemen. Ik ben opgegroeid met patat, eet het dagelijks en wil er alles van weten. Deze verse friet heeft een constante kwaliteit, de juiste kleur en is heel krokant. De witvlezige aardappel is goed te bereiden en lang te bewaren. De klanten zijn reuze enthousiast. Ik zie mensen genieten en ze komen terug, dat zegt voor mij genoeg.’

Verse friet Friethuys

De zaak ademt friet

Zweers biedt niet alleen friet, maar het hele plaatje.‘Daar ben ik best trots op. De zaak ademt friet en heeft die uitstraling. Dat heeft te maken met het logo, het beeldmateriaal en het warme interieur. Het moet gelijk duidelijk zijn dat hier op een ambachtelijke manier friet wordt gemaakt. En anders vertellen we het wel. Maar we verkopen ook snacks, koffie en ijs en dat gebeurt tegen heel aantrekkelijke prijzen. De meeste bijproducten gaan voor €1 over de toonbank. Ik verkoop er liever tien dan vijf. Het gaat ook om massa.’

1000 kilo friet per week

Tot nu toe is de ondernemer tevreden. ‘Al wil je als ondernemer altijd meer. Maar we mogen beslist niet klagen. In korte tijd is een mooie omzet opgebouwd. Friethuys Epe draait nu een jaar. In de wintermaanden draaien we er 1000 kilo friet per week door en in de drukke zomermaanden loopt dat al snel op naar wekelijks 2000 kilo.

Omzet niet allesbepalend

‘Nunspeet is in december geopend en ook dat gaat voorspoedig. Omzet is trouwens niet allesbepalend. Ik doe geen concessies aan de beste kwaliteit en smaak. Van de 100 kilo aardappelen, houd ik uiteindelijk misschien 60 kilo friet over. Het moet perfect zijn.’

Drie uur per dag piepers verwerken

Met eigengemaakte friet maak je je het als starter natuurlijk niet makkelijk, dat beaamt Wiljan Zweers. ‘Maar fabrieksfriet is voor mij geen optie.’

Toch is met het verwerkingsproces van aardappels tot friet per dag zo’n drie uur gemoeid. ‘Ach, je kunt op een dag veel doen als je ’s morgens vroeg begint. Ik ben nogal een actief baasje en zit niet graag stil. Schrappen, snijden, voor- en daarna afbakken. Ik draai er mijn hand niet voor om, doe het ook graag zelf. Dan weet ik dat het goed gebeurt.’

Verse friet Friethuys

Het Friethuys beschikt over comfortabele zitplaatsen.

AD-friettest

Zweers doet mee aan de AD-Friettest. Hij verwacht er veel van. ‘Ik leg de lat altijd heel hoog voor mezelf. Met deze friet van dit speciale ras moet ik hoog kunnen eindigen. (Friethuys Epe eindigt op de elfde plek – red.) We zijn de enige in Nederland met dit ras. Ik mik op een plek in de top-10, al droom ik er eigenlijk van om als winnaar uit de bus te komen. Natuurlijk gaat dan de vlag in top, want het zou geweldig zijn om als nieuwkomer gelijk in de prijzen te vallen.’ 


Reageer op dit artikel