artikel

‘Transferoven ideaal bij verse friet’

Friet 366

Transferovens zijn functioneel bij het voorbakken van verse friet. Het innovatieve systeem is in opkomst. De onderzijde van de mand kan al dan niet volledig automatisch geopend worden boven een uitstort- of vergaarbak. De mand wordt met een mandenlift of hefboomsysteem bediend waardoor het zeer licht, snel en eenvoudig is om grote hoeveelheden friet in één keer te frituren.

‘Transferoven ideaal bij verse friet’
Een transferoven kan grote hoeveelheden frites tegelijk verwerken.

Voor cafetariahouders die verse friet serveren, kan een transferoven uitkomst bieden. Dit systeem wordt steeds vaker toegepast om grote hoeveelheden patat in korte tijd voor te bakken. Gebruikers zijn enthousiast. ‘Een transferoven werkt ideaal’, zegt Léon Leijtens, eigenaar van cafetaria De Vergulden Èrpel in Waalwijk. ‘Het is heel gebruiksvriendelijk. Alle medewerkers kunnen ermee uit de voeten.’ Met een transferoven is het mogelijk om 10 kilo friet of zelfs meer voor te bakken. De grote frituurmand is voorzien van een handbediend of automatisch hefmechanisme. De bodem kan wegklappen, waardoor de inhoud direct in vergaarbakken wordt gestort. ‘De methode is simpel, handig en snel. Een kind kan de was doen. Je bent ook van het zware werk af.

HR-bakwand is zuinig

‘Mijn vrouw Wilma en ik kampen met lichamelijke klachten, daarom snijden we de aardappelen niet zelf meer. Dan is een transferoven helemaal een goede oplossing’, aldus Leijtens. De Vergulden Èrpel werkt sinds de verbouwing al 6 jaar met een nieuwe bakwand, de Kiremko Bolero. ‘Het bevalt goed, de capaciteit is flink toegenomen’, vertelt de cafetariahouder. De hr-bakwand is ook nog eens flink zuiniger. ‘We besparen zeker
30 procent ten opzichte van de oude situatie, dan praat je over honderden euro’s per maand. De transferoven van hetzelfde merk staat net om de hoek in de keuken. Dat is bewust, zodat de klanten kunnen zien dat we met verse friet werken en zelf voorbakken.’
De verse friet komt in zakken van 10 kilo gesneden en in gasverpakking binnen bij de Cafetaria Top 100-winnaar van 2010. Nadat het vocht eruit is gedruppeld, worden de Zeeuwse Bintjes in ongeveer 6 minuten voorgebakken. Een ingestelde tijdklok doet daarbij zijn werk. Als het proces is voltooid, wordt een hefmechanisme in werking gesteld. Daardoor zakt de friet uit de geperforeerde mand naar beneden waar het in gastronormbakken wordt opgevangen. ‘Groot voordeel is dat er met dit systeem geen friet aan de wand van de oven blijft vastzitten. Met een kar gaat het vervolgens naar de bakwand, waar het kan worden afgebakken. De transferoven is snel weer op temperatuur, zodat het proces vrijwel continu kan doorgaan.’

Iedereen kan voorbakken met een transferoven

Ook Wouter Blansjaar, eigenaar van Snackers in De Lier is een voorstander van het systeem. In juli bestaat de zaak 3 jaar. ‘Sinds de start maken we al gebruik van een transferoven en met volle tevredenheid. Verse friet is heel belangrijk in ons concept, vandaar dat we zelf voorbakken.’
De ondernemer roemt het gebruiksgemak van een transferoven. ‘Zwaar tillen hoeft niet en het werkt heel makkelijk. Alles is in te stellen. Iedereen kan ermee voorbakken. Daarnaast is het een enorm voordeel dat er grote hoeveelheden tegelijk kunnen worden verwerkt. Per charge is 10 of 12,5 kilo mogelijk. Door de grote volumes kun je heel efficiënt werken. De Agri-aardappel bakken we in 7,5 minuut af, terwijl de Marijke ongeveer 5,5 minuut nodig heeft.’ Volgens Blansjaar kleven er ook wat minpuntjes aan het gebruik van een transferoven. ‘Het kost meer olie en je moet meer schoonmaken. Daarnaast heb je een extra ruimte nodig met afzuiging. Een oven in het zicht van de klanten plaatsen, is meestal lastig ook in verband met de damp. Daarom hebben we hem achter staan. Dat gaat wel ten koste van de verse friet-beleving.’ Toch zweert hij bij een transferoven. ‘Het is de investering van zo’n €25.000 beslist waard. Ik zie het als een extra luxe en kan gezien het gemak ervan beslist niet zonder.’ 

Investeren loont

Ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie, zoals bepaalde bakwanden, kunnen een beroep doen op de energie-investeringsaftrek (EIA) van het ministerie van Economische Zaken. De regeling biedt direct financieel voordeel. Behalve de afschrijving is 41,5 procent extra aftrekbaar van de fiscale winst. Daarnaast levert een dergelijke investering ook een lagere energierekening op.
Voor meer informatie: Rvo.nl onder de knop subsidies.

Reageer op dit artikel