artikel

Let op volgorde filterpoeder

Friet

Cafetariahouders die filterpoeder gebruiken om frituurvet langer goed te houden, moeten zorgvuldig met de volgorde van hergebruik van het poeder omgaan. Zo voorkomen ze gluten en daarmee allergenen in het vet, zo adviseert Allergenen Consultancy.

Let op volgorde filterpoeder
Foto: Ron Jansen

Adviesbureau Allergenen Consultancy laat bij monde van Marjan van Ravenhorst weten filterpoeder (zoals Magnesol) eerst voor fritespannen te gebruiken en daarna te hergebruiken voor snackpannen en niet andersom. Dezelfde volgorde, eerst frituurvet voor frites gebruiken en daarna voor snacks, is raadzaam om glutenvrij te frituren met het fritesvet.

‘Frites bevatten geen gluten. Maar pas op met gekruide en gecoate frites’, vertelt Van Ravenhorst. Snacks kunnen ook allergenen bevatten. Raadpleeg daarom de etiketten.

Allergenen zijn stoffen die bij mensen met voedselallergie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Vanaf 13-12-2014 staat een nieuwe allergenenwetgeving op de rol om de voedselveiligheid te verbeteren.

Van Ravenhorst reageert op een vraag van cafetariahouder Arie Bakker van Swoopy Snacks & Swirl in Arnhem. Hij wilde voor klanten met een glutenintollerantie weten of hij glutenvrij frituurt als hij filterpoeder (her)gebruikt en wat de beste werkwijze is. ‘Ik heb verschillende  forums geraadpleegd maar daar heeft niemand het over olie of filteren.’

Navraag leert verder dat filterpoeder van het merk Magnesol allergenenvrij is. Dat laat de importeur FI & T in Zaandam weten. Magnesol is van anorganisch materiaal gemaakt.

Uit recente onderzoeken blijkt dat veel cafetariahouders nog niet bezig zijn met de nieuwe allergenenwet. Daarin wordt onder meer de horeca verplicht om gasten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten.

Reageer op dit artikel