artikel

Spelregels verantwoord frituren

Friet

Gebruik vloeibaar frituurvet, hierin zitten veel onverzadigde vetten die een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte. Kies voor vloeibaar frituurvet met maximaal 5 procent transvetzuren en minimaal 65 procent onverzadigde vetzuren.

Spelregels verantwoord frituren

Keuze frituurvet

Gebruik vloeibaar frituurvet, hierin zitten veel onverzadigde vetten die een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte. Kies voor vloeibaar frituurvet met maximaal 5 procent transvetzuren en minimaal 65 procent onverzadigde vetzuren, te herkennen aan het beeldmerk verantwoord frituren.

Bereiding

Temperatuur

Verversen

Omdat frituurvet door gebruik in kwaliteit achteruit gaat, moet het tijdig worden ververst. Maar hoe constateer je dat het vet moet worden ververst? Je kunt het zien, ruiken en proeven:

Veel ondernemers verversen frituurvet op basis van ervaring. Toets die ervaring regelmatig met meetapparatuur en vraag uw frituurvetleverancier naar een advies op maat.

Maak de bakapparatuur regelmatig schoon volgens de gebruiksaanwijzing. Bijvullen levert geen kwaliteitsverbetering van het vet op.

Filteren

Filter het vet minimaal één keer per dag om kruimels en voedseldeeltjes te verwijderen.

Feiten over Verantwoord Frituren

Elke keer dat frituurvet wordt gebruikt, loopt de kwaliteit van het vet een beetje terug. De snelheid van kwaliteitsachteruitgang wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur van het vet en de blootstelling daarvan aan de lucht. De Spelregels Verantwoord Frituren houden rekening met deze factoren. Frituur daarom volgens de Spelregels Verantwoord Frituren, voor een optimaal resultaat voor u en uw klant! Meer informatie over drie processen die plaats hebben tijdens het frituren, filteren, verversen en kwaliteitsmetingen vindt u hier.

Knelpunten oplossen en voorkomen

Veel voorkomende knelpunten staan niet in relatie met het type frituurvet dat u gebruikt, maar wel met de manier waarop u het frituurvet gebruikt. De oplossing ligt dan vaak ook niet in het overstappen op een ander type frituurvet maar in het naleven van de Spelregels Verantwoord Frituren. Voor een overzicht van de meest voorkomende knelpunten met de mogelijke oplossing(en) klik hier.

Frituurt u al verantwoord in vloeibaar frituurvet?

Gebruikt u vloeibaar frituurvet? Frituurt u volgens de Spelregels Verantwoord Frituren? Meld u dan nu aan om deelnemer te worden aan de campagne Verantwoord Frituren! Door deel te nemen aan de campagne draagt u bij aan een gezonde toekomst van de horeca.

Reageer op dit artikel