artikel

Aandeel vast frituurvet aanzienlijk maar dalend

Friet

Er zijn drie producten om in te frituren: vast en vloeibaar frituurvet en -olie. Het overgrote deel van de cafetaria’s (90 procent) gebruikt vast frituurvet. Zo’n 7 procent bakt zijn frites in vloeibaar vet en slechts 3 procent gebruikt frituurolie, waarbij het voornamelijk gaat om plantaardig vet (95 procent). Steeds meer cafetariahouders schakelen over op vloeibaar frituurvet. Bij instellingen en cateraars is de verhouding vast – vloeibaar inmiddels fifty-fifty.

Het vetverbruik in een cafetaria ligt gemiddeld op 76 kg frituurvet per week. Gemiddeld bakt een horecaondernemer 5 kg frites per kg vast frituurvet. Een kg frites kost dus gemiddeld 40 tot 70 cent aan vet, afhankelijk van de inkoopprijs.

Eigenschappen soorten frituurvet

Reageer op dit artikel