nieuws

KHN komt in actie tegen ‘machtsmisbruik’ online platforms

Fastfood 230

Er moet een einde komen aan de oneerlijke machtspositie van online platforms. Met die boodschap klopte KHN vandaag aan bij de Tweede Kamer.

KHN komt in actie tegen ‘machtsmisbruik’ online platforms
Tweede Kamerleden Maarten Hijink (SP), Martin Wörsdörfer (VVD), Jan Paternotte (D66), Léonie Sazias (50PLUS), Henk Nijboer (PvdA) en Joba van den Berg (CDA) in gesprek met horecaondernemers en Robèr Willemsen, voorzitter KHN.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is vandaag in actie gekomen tegen ‘het machtsmisbruik’ van online platforms, zoals Thuisbezorgd.nl, Iens, Booking en Expedia. KHN-voorzitter Robèr Willemsen ging in gesprek met Tweede Kamerleden en overhandigde hen een pizza met een flinke hap eruit. Dat ontbrekende stuk staat symbool voor het deel dat de internationale, vaak beursgenoteerde marktpartijen al hebben ‘opgegeten’.

Steeds meer geld

De platforms maken volgens KHN misbruik van hun positie om steeds meer geld van horecaondernemers te vragen en de verzamelde gegevens van hun gasten niet te delen met de horecaondernemer. Met de actie vraagt KHN de politiek om wetgeving waardoor een eerlijker balans ontstaat tussen horecaondernemers en zoek-, boeksites en bezorgsites.

Onredelijke eisen

‘Voor horecaondernemers is de maat vol; het is tijd dat er écht wat verandert’, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ‘Geen commissieverhogingen meer en een einde aan de onredelijke eisen die online platforms aan ons opleggen. Ik ben blij dat de Kamerleden die we vandaag hebben gesproken, ons signaal serieus nemen en hebben aangegeven nader te willen onderzoeken welke maatregelen de politiek kan nemen. In januari 2018 is er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de macht van online platforms. Daar zullen wij, hopelijk samen met deze Kamerleden, opnieuw aandacht vragen voor dit onderwerp.’

Tweede Kamerleden Maarten Hijink (SP), Martin Wörsdörfer (VVD), Jan Paternotte (D66), Léonie Sazias (50PLUS), Henk Nijboer (PvdA) en Joba van den Berg (CDA) waren bij de actie aanwezig en gingen in gesprek met horecaondernemers en met KHN.

Reageer op dit artikel