nieuws

Tweede Nederlandse Wendy’s in Zeeland, Amerikanen ‘not amused’

Fastfood 2407

Aan de voet van de Zeelandbrug in Zierikzee is eind september 2017 een tweede Wendy’s geopend, op de plek van het voormalige restaurant De Zeelandbrug. Het gaat hier niet om de Amerikaanse hamburgergigant maar om de Nederlandse Wendy’s waarvan de oorsprong ligt in Goes. Een lastpak voor de Amerikanen.

Tweede Nederlandse Wendy’s in Zeeland, Amerikanen ‘not amused’

De opening van de tweede vestiging van Wendy’s is onderdeel van een jarenlange strijd van de Goese snackbar tegen de gelijknamige Amerikaanse fastfoodketen, melden pzc en de Volkskrant.

Vanwege de tweede vestiging van Wendy’ss het officieel een keten. Daarmee zet de Goese snackbar de Amerikaanse fastfoodketen opnieuw een hak, want de Amerikanen willen ook hier vestigingen openen, maar dat mag niet, tenminste niet onder de naam Wendy’s. De Amerikaanse fastfoodketen voerde eerder het argument aan dat hun Wendy’s een keten is en de Goese snackbar maar op één plek zit. Maar met de komst van het tweede Wendy’s-restaurant aan de voet van de Zeelandbrug, gaat dat argument niet meer op.

Wendy’s Zierikzee

Volgens uitbater Wim Veerhoek is het restaurant de afgelopen maanden flink onder handen genomen. ‘Toen we hier kwamen was het nog erg donker en er lag een verlaagd plafond in. Dat was een van de eerste dingen waarvan ik dacht: dat gaat eruit! En toen kwam er iets heel moois tevoorschijn: hoge ramen. Nu is het heel licht en geeft het heel veel ruimte.’

Op de begane grond kunnen 75 gasten zitten. Het chauffeurscafé op de etage krijgt 30 stoelen. De truckers kunnen aan de voet van de Zeelandbrug terecht voor een eenvoudige maaltijd. Stamppot bijvoorbeeld. Op het terras met uitzicht op de Oosterschelde staan 100 stoelen. Wendy’s start met ontbijt in de vroege ochtend, gevolgd door een uitgebreide lunch die wordt geserveerd van 11 tot 19 uur. Begin volgend jaar wordt ook het terrein achter het pand aangepakt en ingericht met speeltoestellen voor kinderen.

De eigenaar van de Goese Wendy’s, Raymond Warrens, kocht het pand aan de voet van de Zeelandbrug met de bedoeling om er een coffeeshop te beginnen, maar dat mocht niet van de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij is ook de eigenaar van coffeeshop High Life in Goes.

Wendy’s NL en Wendy’s VS

Nu komt er dus een tweede Wendy’s. Dat is ook de zoveelste zet in het juridisch getouwtrek rondom de naam Wendy’s. Warrens weigert namelijk om van naam te veranderen.

Wendy's

Het Amerikaanse Wendy’s

Hij koos in 1988 de naam Wendy’s voor zijn snackbar in het centrum van Goes, als verwijzing naar zijn dochter die Wendy heet. Aan de gevel van zijn toen nieuwe zaak aan de Koningsstraat (vlakbij de haven) hing hij een bord met ‘ Wendy’s fish & chips’ aan de gevel. In 1995 legde hij het merkenrecht op de naam Wendy’s vast voor de gehele Benelux.

Amerikanen niet naar de Benelux

Als de Amerikaanse fastfoodketen naar Europa wil komen, moet het in de Benelux de naam veranderen, vanwege Warrens merkenrecht. De verschillende rechtszaken die het Amerikaanse concern heeft aangespannen over de naam werden tot nu toe allemaal gewonnen door de Goese Wendy’s.

Het Amerikaanse Wendy’s werd in 1969 opgericht in de plaats Columbus in de Amerikaanse staat Ohio. Ook de Amerikaanse oprichter, David Thomas, koos voor die naam vanwege zijn gelijknamige dochter, net als Raymond Warrens dus.

Wendy’s is in Amerika de fastfoodketen met de op een na grootste omzet in de Verenigde Staten. Alleen McDonald’s is nog groter. Wereldwijd heeft Wendy’s meer dan 6600 vestigingen. Maar in Zeeland trekt de fastfoodgigant vooralsnog aan het kortste eind.

De laatste tijd zetten steeds meer Amerikanen voet aan wal in Nederland. Zo kwamen er al locaties van Dunkin’ Donuts en Taco Bell en ook keten Five Guys staat te trappelen.

Leestip:
Amerikaanse fastfoodketens tonen efficiëntie in Nederland 

 

Reageer op dit artikel