nieuws

9 tips voor meer succes met vegetarische snacks

Fastfood 768

Flexitariërs, vegetariërs en veganisten winnen aan terrein en de ondernemer van de toekomst moet actief inspelen op de onomkeerbare trend van minder vlees eten. Hoe? Hier volgen 9 tips.

9 tips voor meer succes met vegetarische snacks
Oerfriet poutine met vegetarische chili con carne, van Aviko.

De plantaardige voedselmarkt bereikt een steeds hogere waarde. Vooral flexitariërs spelen hierbij een belangrijke rol. Zij stuwen de productie van bijvoorbeeld groenteburgers en andere vleesvervangers.

Bestaansrecht

In de meeste cafetaria’s kunnen kun je tegenwoordig een vegaburger bestellen. Een goed begin, maar de cafetariahouder van de toekomst moet toch echt harder aan de weg timmeren, wil hij bestaansrecht houden. Dat zegt Marco Agema, voormalig eigenaar van Friet van Piet in Groningen en nu werkzaam als Duurzaamheidsadviseur Horeca vanuit zijn bedrijf Denken Doen Duurzaam. Hij heeft een aantal tips voor ondernemers om meer uit vegetarische snacks te halen.

Tips van Marco Agema

  • Benader vleesloze snacks niet als trend, maar als noodzaak. We moéten minder vlees eten.
  • Wil je een nieuw product introduceren? Kijk dan eerst naar een vleesloos product. Ander voedsel, zoals kaas en groente, biedt nieuwe kansen.
  • Maak minder vlees eten vanzelfsprekend. Ook de vleeseter staat open voor vleesloze producten, áls hij er spelenderwijs naartoe wordt geleid.
  • Laat vooral proeven!
  • Vleesloze snacks hoeven niet ingewikkeld te zijn. Zo verkoopt Friet van Piet de Quattro Formaggi: vier minikaassoufflés in verschillende kleuren op een spiesje.
  • Durf te snijden in je huidige assortiment. Bij Friet van Piet hebben we destijds de goulash- en satékroket vervangen door de oesterzwamkroket en kaaskroket.
  • Ga het gesprek aan met je leverancier en groothandel. Zij moeten óók in beweging komen en de cafetariabranche vooruit helpen. Dit kan nog veel beter.
  • Introduceer bijvoorbeeld ook frisdrank en ijs zonder dierlijke ingrediënten.
  • Zorg dat je hele beleid klopt. Frituur vegetarische snacks bijvoorbeeld niet in dierlijk vet, maar in plantaardige olie.

Lees meer over vegetarische snacks in de eerstvolgende editie van Snackkoerier.

Reageer op dit artikel