nieuws

Sportcentrum ontwikkelt gezond worstenbroodje

Fastfood 14

Het Brabants worstenbroodje is een geliefde snack en sinds maart dit jaar immaterieel erfgoed in Nederland. Op Sportcentrum Papendal is nu een bijzondere variant verkrijgbaar.

Sportcentrum ontwikkelt gezond worstenbroodje
Het bekende Brabantse worstenbroodje krijgt gezelschap van een variant met kip.

Onderzoekers van het Sportcentrum Papendal in Arnhem hebben in samenwerking met een Brabantse bakker een gezond worstenbroodje ontwikkeld. Dat meldt onder meer het Algemeen Dagblad.

Variatie in het aanbod

De nieuwe snack bestaat voornamelijk uit eiwitten en gezonde koolhydraten, vertelt voedingsonderzoeker Jeroen Wouters aan de krant. ‘Topsporters nuttigen na een intensieve trainingssessie vaak een eiwitshake of een kwarkje’, zegt Wouters. ‘Om te herstellen van een training, hebben de spieren gemiddeld zo’n 20 gram eiwitten nodig. Zo’n shake is daarvoor ideaal, maar na verloop van tijd kan die gaan vervelen. Het worstenbroodje zorgt voor variatie in het aanbod.’

Gevarieerde koolhydraten

Het broodje is gemaakt met donker tarwebrood met gevarieerde koolhydraten en 20 gram eiwitten. De vulling is op basis van kip. Wouters: ‘De snack is aanzienlijk minder vet dan een normaal worstenbroodje. Dat is niet alleen veel beter voor je, het scheelt je ook vette vingers na het eten.’

Het gezonde worstenbroodje is een idee van bakker Bart Houben van Houben Worstenbrood in Eindhoven, meldt Papendal.nl. Hij nam in maart vorig jaar contact op met de chef-kok en manager van het restaurant op Papendal, Erik te Velthuis. Samen zijn ze maanden in weer geweest om het klassieke worstenbroodje om te vormen tot een gezonde variant.

Sportkantines

Het gezonde worstenbroodje van Papendal is volgende week ook verkrijgbaar in de kantines van verschillende amateurclubs in Nederland. Ook zouden ook schoolkantines en verzorgingscentra de snack kunnen aanbieden, aldus de bakker tegen het AD.

Bronnen: AD en Papendal.nl

Reageer op dit artikel