nieuws

Moeder en dochter starten zaak met crowdfunding

Fastfood 27

Crowdfunding begint ook in de horeca steeds populairder te worden onder startende ondernemers. De nieuwste winkel die op deze manier gefinancierd is, wordt gerund door een enthousiast moeder-dochterteam.

Moeder en dochter starten zaak met crowdfunding
Annet Gnodde-Vleeshakker en dochter Elsa Gnodde stappen vol vertrouwen in de cafetariabranche.

Annet Gnodde-Vleeshakker gaat samen met haar dochter Elsa Gnodde een snackbar starten in Wormer nu ze de benodigde financiering van 100 duizend euro hebben opgehaald bij het publiek via Knab Crowdfunding. De financiering wordt gebruikt voor de inrichting en verbouwing van hun nieuwe snackbar De Nieuwe Weg.

‘Crowdfunding leek ons de beste optie’, vertelt Elsa Gnodde (46). ‘Ik ben nog jong en als ik bij een bank aanklopt is de kans groter dat het niet gaat lukken. Banken nemen risico’s over het algemeen hoger op.’

Ze weet zeker dat het opgehaalde bedrag genoeg is om de start te maken. ‘We hebben lang gedaan over alle berekeningen en zijn heel zorgvuldig te werk gegaan. Hiermee gaan we het zeker redden.’

Ruime openingstijden

De locatie ligt aan een rotonde met rondom parkeergelegenheid en terrasvoorziening op zonzijde. Elsa: ‘De locatie leent zich voor ruime openingstijden van ’s ochtend 6 uur tot ’s avonds 10 uur. We gaan dan ook ontbijt, lunch en diner verzorgen. Bestellen via internet is tevens mogelijk. Op termijn gaan we ook een bezorgservice starten.’

Aangetrokken tot de horeca

Haar moeder Annet Gnodde-Vleeshakker (46) heeft al een eigen fietsverhuur- en fietsreparatiewinkel. Elsa heeft onlangs haar mbo-opleiding aan het ROC afgerond. ‘Ik voel me al langer aangetrokken tot de horeca’, vertelt ze. ‘Daarom wordt de snackbar echt mijn dingetje. Mijn moeder blijft de fietsenwinkel runnen en ondersteunt mij.’ Het doel voor Elsa is om de zaak over enige jaren geheel zelfstandig voort te zetten.

Combinatie met fietswinkel

Het moeder-dochterteam ziet kansen in de combinatie van de fietsenwinkel en de snackbar. Elsa: ‘Op dit moment komen er soms grote groepen langs om fietsen te huren. Wij verzorgen dan de gids, een lunchpakket en de route. Die lunch bestellen we nu bij iemand anders. Straks verzorgen we dat zelf en kunnen we ons aanbod ook veel persoonlijker maken.’

Nederland fietsland

Elsa en haar moeder zijn in hun nopjes met hun nieuwe onderneming. ‘Nederland is natuurlijk één groot fietsland, en hier bij ons komen mensen uit het hele land’, weet Elsa. ‘We zitten vlakbij de Zaanse Schans en je bent zo in Amsterdam. Een toplocatie dus. En het is een heel mooie ruimte, open en met veel licht. Het terras is daarnaast perfect.

Gat in de markt

En als de fietsers niet langskomen, zijn er nog altijd de forenzen waar De Nieuwe Weg zich op gaat richten. Elsa: ‘We zitten dicht bij het treinstation, dus er is markt voor koffie, ontbijt en lunch to go. Er komen hier ontzettend veel forenzen langs. Toen ik op school zat merkte ik al dat hier nergens even koffie kunt halen, of een ontbijtje als je te laat bent. Dat heb ik en de mensen in mijn omgeving altijd als een gemis ervaren. Wij willen kijken of we dat gat op kunnen vullen. Daarnaast kunnen we lunchpaketten verzorgen voor bedrijven in de buurt.

De planning voor de opening was 26 juni, maar dat is niet helemaal gelukt. ‘We willen nu zo snel mogelijk open’, aldus de jonge ondernemer. De looptijd is van de crowdfunding-lening is zestig maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8 procent gedurende de gehele looptijd.

Over Knab Crowdfunding

Via een online platform kunnen klanten van Knab investeren in bedrijven van ondernemers die op zoek zijn naar een snelle en gedegen financiering om hun groeiplannen te realiseren. Ondernemers kunnen tot maximaal € 2.500.000 lenen voor groei-, her-, of aankoopfinanciering. Knab Crowdfunding wordt aangeboden door Knab in samenwerking met Collin Crowdfund N.V. Collin beoordeelt de leningaanvragen en beheert de leningen. De investeringen in crowdfundingprojecten gaan via een crowdfundingrekening bij Knab.

Meer over crowdfunding

Reageer op dit artikel