nieuws

ProFri brengt personeel frituurbranche in kaart

Fastfood 38

Hoeveel mensen werken er eigenlijk in de Nederlandse frituurbranche? En hoeveel procent daarvan is vrouw? Op die en andere vragen heeft vakvereniging ProFri nu een antwoord.

ProFri brengt personeel frituurbranche in kaart
Barista Joke Roodenrijs van Koemans Snacks & Broodjes in Den Haag.(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant.

ProFri (de Vereniging Professionele Frituurders) heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gevraagd onderzoek te doen naar het ledenbestand van de vakvereniging. Daar zijn een aantal interessante cijfers uitgekomen.

In totaal werken 55.000 mensen in de Nederlandse frituurbranche. Cafetaria’s, snackbars en frituren hebben gemiddeld tien medewerkers. Van de 55 duizend mensen is ruim 58 procent vrouw.

87 procent van de medewerkers heeft een deeltijdbaan en 53 procent werkt wekelijks minder dan twaalf uur. Eén op de vijf medewerkers werkt dertig uur of langer per week. Ruim 63 procent heeft een vaste arbeidsrelatie en ruim 61 procent heeft een maandloon onder de 500 euro.

MBO-opleidingen

Volgens ProFri zijn de cijfers waardevol, omdat ze laten zien dat de reguliere mbo-opleidingen niet goed aansluiten op de wensen van de branche. ‘Opleiden via het mbo past niet bij de aard van het dienstverband van het overgrote deel van onze medewerkers’, zegt ProFri-voorzitter Hans Hus.

Samen met het Fastservice Opleidingscentrum werkt de vakvereniging aan nieuwe leertrajecten op mbo-niveau. Deze worden vanaf september aangeboden.

E-learningmodules van ProFri

Via het Nederlands Frituurcentrum heeft ProFri al een digitaal leer- en ontwikkelplatform ontwikkeld. ‘De eerste e-learningmodules worden inmiddels aangeboden’, laat Hus weten. ‘Medewerkers en ondernemers kunnen in hun eigen tempo en op het moment dat het hen schikt trainingen en opleidingen volgen.’

Kennis en vakmanschap zijn voor ProFri de sleutelwoorden. Hus: ‘We vinden dit belangrijk, want de wetgever en de consumenten stellen steeds hogere eisen aan onze branche – en dus ook aan die hele grote groep parttime medewerkers.’

Meer frituurbedrijven dan gedacht

Eerder kwam de vakvereniging al naar buiten met gegevens uit het CBS-onderzoek waaruit blijkt dat Nederland veel meer frituurbedrijven heeft dan tot dan toe werd gedacht. Zo zouden er geen 4800, maar 5650 frituurbedrijven zijn. De gezamenlijke omzet van deze bedrijven is minimaal 1,2 miljard euro. De Nederlandse frituurbranche biedt werk aan zeker 55.000 mensen. De omzet van ProFri-leden groeide in de afgelopen zeven jaar met 20 procent.

ProFri

ProFri-voorzitter Hans Hus nam bij het CBS in Den Haag het rapport in ontvangst uit handen van Elena van Kampen.

 

Nieuws over ProFri

Reageer op dit artikel