nieuws

Eierbal benoemd tot Cultureel Erfgoed

Fastfood 19

De eierbal, een Groningse lekkernij, is benoemd tot Immaterieel Cultureel Erfgoed. De eierbal staat bij diverse Groningse cafetaria’s, waaronder Friet van Piet en Restaria Zuid, op het menu.

Eierbal benoemd tot Cultureel Erfgoed

De eierbal bestaat uit een hardgekookt ei dat omwikkeld is met een laagje deeg/ragout om daarna gefrituurd te worden. De eierbal kan zowel warm als koud gegeten worden.  Aan de ragout/deeg worden kruiden toegevoegd die per maker kunnen verschillen. Er bestaan daardoor veel eigen, geheime, recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven.

De eierbal van Restaria Zuid, onlangs nog met goud bekroond, heeft bijvoorbeeld een ragout van kerrie rondom het ei. De jury zegt over de eierbal van Restaria Zuid: ‘De eierbal bestaat uit een perfect gekookt smaakvol eitje omgeven met een mooi laagje smeuïge en goed op smaak gebrachte kerrieragout en heeft een mooie dunne krokante korst. Het eitje, de ragout en de paneerlaag zijn mooi met elkaar in balans. Je proeft dat dit product met zorg wordt gemaakt.’

Eierbal Friet van Piet in Groningen

Mark Rutte geniet bij Friet van Piet van de eierbal.

Friet van Piet uit Groningen schotelde Mark Rutte in 2015 zijn eierbal voor toen de premier een bezoek bracht aan zijn zaak en maakte in datzelfde jaar samen met studenten uit Groningen een eierbal van een struisvogelei: het eindresultaat had een omtrek van maar liefst 44 centimeter. 

Erfgoedplan van de Eierbal

Met een verzoek van plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed laten initiatiefnemers zien dat ze een traditie belangrijk vinden, dat ze die willen beschermen en doorgeven aan volgende generaties. Kom je op de lijst, dan is het gebruik erkend.

Die erkenning kan bijvoorbeeld helpen om aanspraak te maken op fondsen (geld) om de traditie in ere te houden. De eierbal krijgt hiermee geen formele beschermde status die met herkomst te maken heeft, zoals champagne en parmaham die wel hebben. Zo’n status zou namelijk betekenen dat producenten de naam eierbal pas mogen gebruiken als ze aan strenge regels voldoen.

Hoe komt je op de lijst?

Deskundigen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland gaan over de samenstelling van de lijst. Aanvragen worden door hen beoordeeld. Willekeur is het echter niet: op de lijst staan die tradities die voldoen aan de criteria van de Unesco Conventie voor de Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Reageer op dit artikel