nieuws

Groninger wil friet bakken op meest eenzame plek

Fastfood 15

Een Groningse patatbakker gaat op een wel heel bijzondere plek een frietkraam neerzetten. De kans is echter klein dat er veel mensen langskomen voor een frietje met.

Groninger wil friet bakken op meest eenzame plek
Arjen Boerstra met zijn kraam op het strand van Terschelling.

Want op de plek waar Arjen Boerstra in 2018 friet wil bakken, zijn weinig mensen te vinden. Boerstra, een beeldend kunstenaar, gaat namelijk helemaal naar Antarctica om te frituren. Dat melden verschillende media.

Meest desolate plek

Het is niet voor het eerst dat Boerstra op een bijzondere plek friet bakt. Zo stond hij al eens op een aardappelveld tussen de traktoren en op de punt van Terschelling tijdens het Oerol-festival. Na dat project grapte de kunstenaar dat het nog wel extremer kon. ‘Die grap werd een idee en nu ben ik al twee maanden bezig met de voorbereidingen. Antarctica is natuurlijk de meest desolate plek op aarde. Ik ben heel nieuwsgierig naar dat beeld. Het is volgens mij alsof je daar verzwolgen wordt door de vijandige natuur’, aldus Boerstra tegen De Stentor.

Dieselbrander

Friet bakken op Antarctica is zo makkelijk nog niet. Omdat het daar 30 graden onder nul is, snijdt hij de aardappels vooraf. Daarnaast denkt hij na over hoe hij de frituurpan op temperatuur krijgt. ‘Normaal gesproken gebruik ik daar gas voor, zodat ik niet afhankelijk ben van elektriciteit. Maar gas bevriest bij deze temperaturen, dus ik denk dat ik een dieselbrander moet gebruiken.’

Frietkraam op ski’s

Boerstra laat zijn kraam naar Zuid-Amerika verschepen waarna de reis met de auto verdergaat. Om op Antarctica vooruit te kunnen komen, heeft hij ski’s onder zijn kraam gezet. Om de kar te kunnen trekken, hoopt hij gebruik te kunnen maken van voertuigen van onderzoekers. Hoe lang hij daar met zijn kraam verblijft, is nog niet duidelijk. ‘Dat kan een middag zijn tot een paar weken’, aldus Boerstra.

Over het avontuur van Arjen Boerstra wordt een documentaire gemaakt en updates zijn te vinden op zijn site.

Reageer op dit artikel