nieuws

Omzet cafetaria’s daalt iets

Fastfood 12

Hotels, restaurants, cafetaria’s en cafés hebben in het tweede kwartaal 0,5 procent meer omgezet dan in het eerste kwartaal van 2016, meldt CBS. De omzet van cafetaria’s daalde iets ten opzichte van het eerste kwartaal.

Omzet cafetaria’s daalt iets

De omzet van restaurants en hotels stegen in het tweede kwartaal het sterkst terwijl de omzet bij cafetaria’s het ten opzichte van een kwartaal eerder iets afnam. In vergelijking met vorig jaar nam de omzet van de cafetaria’s wel toe.

Restaurants en hotels stijgen meest

De omzetten van hotels en restaurants stegen met 1 procent het sterkst. De omzetgroei van beide branches was hoger dan in het eerste kwartaal. Cafés realiseerden in het tweede kwartaal nagenoeg evenveel omzet als een kwartaal eerder.

Binnen de horeca nam de omzet van cafetaria’s, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, als enige af (-0,7 procent). Dit terwijl in het vierde kwartaal van vorig jaar nog een piek viel te noteren. Ook het volume, grofweg het aantal verkochte consumpties, nam met 0,9 procent af in vergelijking met een kwartaal eerder.

Bijna 5 procent meer omzet horeca

De horeca heeft bijna 5 procent meer omgezet dan in het tweede kwartaal van 2015. De twee voorgaande kwartalen was de groei met ruim 7 procent groter maar ook nu realiseerden alle branches meer omzet. Cafetaria’s noteerden met 6,6 procent de grootste stijging. Hotels, restaurants en cafés boekten elk meer dan 4 procent omzetgroei.
Voor de horeca gold dat zowel het volume als de prijzen 2,4 procent hoger lagen dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel