nieuws

Plastic tasjes veel minder gesignaleerd

Fastfood 1

De verplichting om te moeten betalen voor plastic afhaaltasjes is succesvol. Niet veel mensen betalen voor zo’n plastic zakje. Daardoor worden er in cafetaria’s veel minder plastic tasjes meegegeven.

Plastic tasjes veel minder gesignaleerd

Vanaf 1 januari mogen ondernemers niet langer gratis plastic tasjes meegeven aan hun klanten. Dit besluit werd in de week voor kerst door de Tweede Kamer genomen.

Beter milieu

Verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) hoopte vooraf dat het betalen voor zo’n tasje zou bijdragen aan minder afvalplastic, dus aan een beter milieu. Dat idee is geslaagd, constateert onderzoekster Majka van Doorn van SAMR vandaag in het AD.

Ruim 70% van de consumenten blijkt het idee achter de verplichte betaling, vaak een dubbeltje, te steunen.

Uitzondering

De uitzondering bevestigt de regel: in sommige gevallen mogen verswaren (bijvoorbeeld: vers belegde broodjes) nog wel worden verpakt in gratis plastic. Dit geldt alleen als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

Cafetariahouders bieden hun etenswaar aan afhalers inmiddels amper nog in plastic aan. Papier wordt vaak als alternatief gesignaleerd. Ook nemen afhalers vaker dan voorheen een eigen tas mee naar de cafetaria.

Overigens geldt de betaalverplichting voor plastic tassen niet alleen in cafetaria’s maar in de hele Nederlandse middenstand.

 

Reageer op dit artikel