nieuws

Eens per twee weken friet op menu

Fastfood

Nederlanders koken nog altijd vijf tot zes dagen per week zelf een warme maaltijd. Een keer in de twee weken staat er friet op het menu. Het traditionele trio van aardappels, vlees en groente is favoriet bij zelf koken.

Eens per twee weken friet op menu

Jongeren geven de voorkeur aan pasta, zo blijkt uit een onderzoek dat supermarktketen Jumbo heeft laten uitvoeren onder 1300 consumenten. ‘Het gemiddelde Nederlandse weekmenu ziet er als volgt uit: drie tot vier dagen aardappels, vlees en groente, één tot twee dagen pasta, één dag rijst en één keer in de twee weken patat. Groente maakt gemiddeld vijf tot zes dagen deel uit van het menu. 41 procent van de Nederlanders eet zelfs elke dag groente.

De helft van de Nederlanders beslist pas op de dag zelf wat er in de avond op tafel staat. Belangrijkste inspiratiebron voor recepten zijn de gratis supermarktbladen, hoewel kooktelevisie ook populair is.

Makkelijk eten

Eén op de drie Nederlanders kijkt regelmatig kookprogramma’s. Gemak is echter ook belangrijk. Ruim een derde eet één keer per twee weken of vaker een kant-en-klaar gerecht. Uit het onderzoek van Jumbo blijkt dat jongeren het vaakst kiezen voor een kant-en-klare optie, 35 procent zelfs één keer per week of vaker.

Superfood en speltbrood

De trend rond superfoods gaat aan veel consumenten voorbij. Slechts een derde weet wat quinoa is en 20 procent heeft het wel eens gegeten. Een kwart van de Nederlanders zou het (nog) wel eens willen eten. Speltbrood doet het een stuk beter. 71 procent van de Nederlanders weet wat het is, de helft heeft het wel eens gegeten en 61 procent zou het (nog) wel eens willen eten.

Reageer op dit artikel