nieuws

Onenigheid CBS en FSIN over omzet fastservice

Fastfood

Volgens gisteren gepubliceerde cijfers van het CBS heeft de fastservicesector in het derde kwartaal 1,8 procent meer omzet gemaakt. Foodservice Instituut Nederland enFoodstep stellen in een persbericht dat er juist sprake is van een daling.

Onenigheid CBS en FSIN over omzet fastservice

Waar het CBS een omzetplus van 1,8 procent voor fastservice meldt ziet het FSIN een daling met 2,5 procent. Het CBS  baseert zich op door horecabedrijven aangeleverde cijfers, FSIN/Foodstep nemen onder meer de inkoop bij groothandels onder de  loep.

De CBS-cijfers laten voor fastservice een gunstiger beeld zien dan de eerdere kwartalen dit jaar. Het eerste was desastreus met een omzetdaling van 2,9 procent en een  volumedaling met zelfs  4,9 procent . Het tweede kwartaal ging al iets beter ten opzichte van een jaar eerder. Het volume daalde nog maar 0,9 procent en door prijsstijgingen van 1,9 procent  groeide de omzet met eenzelfde percentage. Het derde kwartaal daalde het volume nog maar 0,1 procent en de omzet voor fastservice steeg met 1,9 procent. De stijging is volgens het CBS vooral te danken aan een goede juli en augustus maand, september liet een minder beeld zien.

Slecht jaar

Volgens het FSIN/Foodstep zal er de komende maand weinig aan de cijfers veranderen.  Zij verwachten voor heel 2013 een omzetdaling van 2,5 procent voor de foodservicesector in totaal, en voor 2014 zal met moeite de nullijn worden benaderd.

Reageer op dit artikel