nieuws

Verruiming zondagsopenstelling bedreigt zelfstandigen

Fastfood

De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling stelt dat de omzet die cafetaria’s zien verdwijnen naar de supermarkten in de hand wordt gewerkt door het vrijgeven van de koopzondagen.

Verruiming zondagsopenstelling bedreigt zelfstandigen

De stichting reageert met die stelling op een artikel dat Snackkoerier eerder deze week op de website plaatste. ‘Kleine ondernemers, waaronder ook cafetaria´s, verliezen marktaandeel door supermarkten die elke zondag open zijn. Ook al vaak in de avond’, zegt de stichting in een reactie. ‘Gemeenten moeten de belangen van deze ondernemers zorgvuldig blijven afwegen. In nieuwe wetgeving moet de belangenafweging worden verankerd. Echter, een meerderheid in de Eerste Kamer lijkt hierop tegen te zijn.’

Op 14 mei behandelt de Senaat het initiatiefwetsvoorstel van D66 en Groen Links om de besluitvorming over de koopzondagen volledig aan de gemeenten over te laten. Daardoor worden kleine zelfstandige ondernemers met weinig of geen personeel vogelvrij verklaard, aldus de stichting. ‘Supermarkten en grootwinkelbedrijven gaan de toon bepalen. Op gemeenteraden komt de verantwoordelijkheid te rusten om het zover niet te laten komen.’

Reageer op dit artikel