nieuws

CBS: cafetaria’s plussen 5,3 procent in eerste kwartaal

Fastfood

Cafetaria’s hebben de eerste vier maanden van dit jaar 5,3 procent meer omzet gescoord dan dezelfde periode een jaar geleden. Daarmee is de cafetariasector koploper in de horeca. De gemiddelde omzetstijging in de horeca in het eerste kwartaal van 2012 bedroeg 2,9 procent.

CBS: cafetaria’s plussen 5,3 procent in eerste kwartaal

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzetstijging van 5,3 procent in cafetaria’s wordt voor een deel (2,7 procent) toegeschreven aan prijsverhoging en voor een deel (2,5 procent) aan volumetoename.

De 5,3 procent omzetstijging is wel minder dan in de laatste twee kwartalen van 2011. In het derde kwartaal van 2011 steeg de omzet met 6,1 procent, gevolgd door een gemiddelde omzetstijging van 7,3 procent in het laatste kwartaal van 2011.

Naast cafetaria’s behaalden ook hotels (+ 2,4 procent) en restaurants (+3,7 procent) serieus meer omzet. Alleen cafés doen het een stuk minder. In deze sector werd in het eerste kwartaal van dit jaar slechts een omzetstijging van 0,2 procent behaald. Deze stijging wordt volledig toegeschreven aan het doorvoeren van hogere prijzen.

Reageer op dit artikel