nieuws

Vetten en oliën duurder

Fastfood

Frituurvetten en oliën dreigen duurder te worden. Oorzaak is de toenemende vraag door de productie van biodiesel en de stijgende welvaart in bijvoorbeeld China waardoor meer spijsolie wordt gebruikt.

Vetten en oliën duurder

Dierlijke en plantaardige oliën zijn met 27 procent in prijs gestegen ten opzichte van juli vorig jaar, zo melde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 19 september. De prijsstijgingen voor vetten en oliën worden voor een groot deel veroorzaakt door een wereldwijd toenemende vraag. Daarvoor zijn twee oorzaken, de toenemende productie van biobrandstoffen als biodiesel en de stijgende welvaart in China en India waardoor de vraag naar spijsolie toeneemt.

Frituren duurder

Volgens eigenaar/directeur Jurjen Rollingswier van olieleverancier Levo uit Franeker zijn daardoor prijsstijgingen van frituurolie (en vet) onontkoombaar. ,,Het is dat we ons met posities ingedekt hebben op de termijnmarkt. Als ik momenteel de dagprijs zou betalen voor plantaardige olie moest er geld bij.’’ Hij verwacht nog dit jaar een prijsverhoging van zeker tien procent te moeten doorvoeren.

Geen subsidie

De gestegen vraag naar biobrandstofffen baart ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) grote zorgen. Regeringen zouden ‘groene’ brandstoffen als biodiesel minder moeten stimuleren, stelt de Oeso. De uitwerking op het milieu is namelijk averechts doordat onder meer op grote schaal wordt ontbost voor de aanleg van ondermeer palmolieplantages.

Rollingswier is ook tegen subsidies op biobrandstoffen als die worden gemaakt van spijsolie. ‘Het is toch van de gekke dat je eten in je tank gooit terwijl overal ter wereld mensen honger lijden.’ Biodiesel uit afgewerkt frituurvet en olie kan wel. Maar het mooist zou het volgens hem zijn als, de niet voor menselijke consumptie geschikte, olie van de vruchten van de jatrophaboom wordt gebruikt. ‘Die boom kan zeer goed tegen droogte en zou bijvoorbeeld Afrika wat welvaart kunnen brengen.’

Reageer op dit artikel